10.05.2012. / 13:48

Autor: Nacional.hr

Rohatinski direktan

'U 2012. je palo sve što nije trebalo pasti'

"Predviđanja za ovu godinu nisu blistava, ali nisu ni tragična", rekao je Rohatinski

Željko RohatinskiŽeljko RohatinskiStatistički pokazatelji hrvatskog gospodarskog rasta u prvom kvartalu nisu najbolji. Kako je u svom govoru na konferenciji u Opatiji rekao guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski, u prvom kvartalu "palo je sve što ne bi trebalo padati".

Negativne rezultate zabilježila je industrijska proizvodnja, zaposlenost, građevinski sektor, pao je izvoz, a jedino što raste je inflacija.

"Predviđanja za ovu godinu nisu blistava, ali nisu ni tragična", rekao je Rohatinski dodavši kako za preokret negativnog treda treba uspostaviti osnovne pretpostavke i impulse održivog budućeg rasta i razvoja.

Guverner ocjenjuje da će Hrvatska u ovoj godini zabilježiti pad BDP-a od oko jedan posto, a deficit platne bilance udvostručiti će se sa 450 na 900 milijuna eura. Dodaje i kako će se deficit opće države manjiti za nešto manje od jedan posto, ukoliko se provedu sve najavljene mjere fiskalne politike.

Rohatinski je istaknuo kako problem nije u nedovoljnoj ekspanzivnosti monetarne politike, nego u nedoovoljno efikasnoj transfomaciji povećane likvidnosti u financijska sredstva kojima bi se pokrenula proizvodnja i zapošljavanje.

Kako bi se to postiglo trebalo bi provesti daljnju konsolidaciju i racionalizaciju javnog sektora, unaprijediti sustav naplate potraživanja i zaštite vjerovnika, pojednostaviti ulazak i izlazak subjekata s tržišta, otkloniti sve prepreke za realizaciju investicije te povećati poduzetnost u privatnom sektoru.

Na kraju je zaključio kako rješavanju situacije pomažu jedino dugo tražene reforme i strukturne promjene.

"Vlada je toga svjesna, a i većina ekonomista", rekao je na kraju Rohatinski.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 10.05.12. 13:59

Ali tečaj i klauzula nikako da padnu!

Rohi, najlakše je lizat dupe stranim bankarima a pljuvati po svemu kod kuće! Kao Poncije Pilat si...


registracija
27/11/11

Culex, 10.05.12. 14:48

Gospodine guverneru HNB Rohatinski,ima li tim padovima ikakva veza sa enormnim rastom profita kod stranih banaka u Hrvatskoj od 13% u prvom tromjesječju?Možda onih milijardu i pol kn kojim ste smanjili istim tim bankama obvezni depozit?


registracija
9/5/10

lolobrigita, 10.05.12. 15:54

Maske su ostale.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 10.05.12. 16:01

povečalo se sve ono što se nije trebalo povečavati....i dalje je u Hrvatskoj politika, odvjetništvo, kriminalci, javni bilježnici i prostitucija najprofitabilnija gospodarska djelatnost....

sveučilišta, liječnici, inžinjeri su svedeni na marginu...HAZU najskuplji starački dom. šuti.

Čačić ima 2.9% potpore stanovništva i 100% moći u državi, demokracija je lošija nego što je bila za vrijeme socijalizma.

Branitelji se neznaju boriti protiv pljačke i prodaje hrvatske, ali zato evo ih odmah kada se treba buniti protiv pedera, lepe brene i bajage


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 10.05.12. 16:06

apsurd hrvatskog bankarstva. banke i investitori ne plačaju poreze jer se smatra da njih treba tretirati kao zlatne koke koje će onda izleči svoja zlatna jaja iz kojih će onda magično nastati blagostanje i novo zapošljenje.

u stvarnosti, očajan Linić je stisnuo sirotinju s največim poreznim opterečenjem u svijetu, jer kao treba novce za oporavak gospodarstva.

Koji apsurd, da li banke u hrvatsko nečemu služe, ili su samo institucije za izvlačenje novca iz zemlje.

Ministrica Holy, sa cca 300 milijuna kuna sjedi na državnom proračunu u bezveznom ministarstvu, gdje je največe intelektualno iskustvo koliko trebajuu koštati plastične vrečice.


registracija
10/2/12

Hazu, 10.05.12. 16:11

Uglavnom,banda odbijela sve i sad čekajmo novu Uniju na balkanu,pa za 50-ak godina novi poklji kad se ta nova Unija pokrade i tako unedogled sa pokusnim laboratorijem zvanim šugavi balkan,e zato mi se tuđo franjman sviđao,u Ustav je ugradio nikad savez sa divljacima sa istoka,a ovi istočni" kumovi i komšije"opet nas kad su poništili taj dio u Ustavu spremaju predat u ruke krvoloku,samo se čeka vjetar koji će u svijetu zapuhnuti i vidjet ćete,opet ćemo zaspat u RH ,A PROBUDIT SE TKO ZNA u kojoj državi


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 10.05.12. 17:38

@Hazu, daj ti meni objasni koja je razlika izmedu glavasa i milke planinc. Izmedu thompsona ili komuniste Luke Bebica, izmedu Sanadera i Branka Mamule. Izmedu Borisa Skegre i Ante Markovica.


registracija
28/4/10

Zvonko, 10.05.12. 18:31

ankice,
jel slučajno da si na desnu stranu stavila baš sve političke Jugoslavene?


registracija
11/1/10

fluid, 10.05.12. 21:46

Mora da Todoriću računica opet ne štima pa se oglašava njegov glasnogovornik iz potaje. Najprije diskretni pritisak a potom onako,iz vedra neba neka od pompoznih akcija HNB-a, nakon čega Todorić redovito avansira.


registracija
9/3/10

nostradurus, 10.05.12. 22:22

Samo Vladi nije pala na pamet ideja kako da se izvučemo iz krize? patriotpokret.com.hr/


registracija
2/1/11

prohujalo, 11.05.12. 10:47

osobno Rohatinskog nemam ni sta pitati, ali bi zato vrlo rado upitala sve HDZ-ovce, a najvise one dobro nam znane-oceve demokracije, koji su nam tako lijepo pricali kako mozemo zivjeti samo od turizma. Rijesismo se bivse SFRJ, postadosmo samostalni, i koliko juce isti ti nas ponovo lazu jer jedini nam je izlaz EU- u kojoj cemo ponovo svi biti zajedno.....
I mi jos nikako da shvatimo sta nam se to dogada....
lopova i kriminalaca nema, jer sad smo u Lijepoj nasoj samo mi, zar ne??????


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika