13.05.2012. / 11:56

Autor: Deutsche Welle

Borussia bolja – Bayern bogatiji

Nakon što je obranila naslov njemačkog prvaka, Borussia iz Dortmunda je osvojila i Njemački kup. Borussia je peti put za redom pobijedila FC Bayern. Međutim, oba kluba pred sobom imaju svijetlu nogometnu budućnost.

Igrači Borussie imali su razloga za slavljeIgrači Borussie imali su razloga za slavljeBio je to dvoboj najvećih. Finale superlativa. Stari i novi prvak Njemačke Borussia se u finalu Njemačkog kupa sastao sa finalistom europske Lige prvaka. Radilo se o prevlasti i prestižu. Na kraju je slavio Dortmund rezultatom na kojem mu se samo može zavidjeti - 5:2. Borussia (BVB) se može radovati „duploj kruni" i s pravom smatrati najboljim nogometnim klubom u Njemačkoj.

Susret u Berlinu, koji je uživo putem malih ekrana prenošen u 150 zemalja svijeta, zaista je bila „nogometna poslastica". Dortmund je svojom prelijepom igrom savladao renomirani klub iz Münchena kojem je ovo bio peti uzastopni poraz od BVB-a.

Zadnja Bayernova prilika?

Bayern još uvijek ima izgleda okititi se jednim naslovom u ovoj sezoni. Prilika za to je finalni susret u europskoj Ligi prvaka protiv FC Chelsea koji se igra 19. svibnja u Münchenu. Bez obzira na poraz u Njemačkom kupu, Lahm, Schweinsteiger i ostali u FC Bayernu još uvijek imaju izgleda da susret u kraljevskoj klasi na domaćem terenu, peti put, završe u svoju korist.

Otkako je 1965. godine ušao u Bundesligu, FC Bayern dominira njemačkim nogometom: 22 naslova prvaka i 15 naslova pobjednika Njemačkog kupa. Ovi podaci jasno govore o kakvom je klubu riječ. Klub je veoma profesionalan, financijski dobrostojeći kao skoro ni jedan drugi klub na svijetu. U dogledno vrijeme se to ne bi trebalo mijenjati. Naime, samo u dosadašnjim natjecanjima u Ligi prvaka Bavarci su zaradili najmanje 50 milijuna eura.

Jaka konkurencija

Konkurencija unutar Njemačke u povijesti Bundeslige nije bila nikada stabilnija. Mönchengladbach i hamburški HSV također znaju za „zlatna" vremena. Prvaci Njemačke su također bili Stuttgart, Bremen, Wolfsburg ili Kaiserslautern. Dortmund, koji je prije sedam godina bio na rubu ekonomskog raspada, ponovno je prvak Njemačke.

Klupske blagajne Borussie i FC Bayerna se zadnjih nekoliko godina pune novim milijunima eura. Borussia se, dugoročno gledano, pozicionirala iza Bayerna, vodećeg u branši. Međutim, ovaj klub iz Dortmunda bi se na međunarodnom planu morao predstaviti znatno bolje nego što je to bio slučaj u protekle dvije godine.

A Bayern? On će dalje konsolidirati svoje redove, jer ovaj prestižni klub ne smije i ne može sebi priuštiti da i treću sezonu završi iza Borussie. U svakom slučaju, Bayern iz Münchena i Borussia iz Dortmunda pred sobom imaju veliku nogometnu budućnost.

Autor: Arnulf Boettcher

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika