14.05.2012. / 07:30

Autor: Hina

Sedam smrtnih kartičnih grijeha

Kreditne kartica mogu biti izvrsna stvar ili totalna katastrofa, ovisno o tome kako je vlasnik upotrebljava. Iako vjerojatno nećete u pakao počinite li ijedan od ovih "sedam smrtnih grijeha", financijska situacija u kojoj ćete se naći bit će svakako bolna piše internetska stranica MSN Money.

S karticama treba opreznoS karticama treba opreznoKreditne kartica mogu biti izvrsna stvar ili totalna katastrofa, ovisno o tome kako je vlasnik upotrebljava. Iako vjerojatno nećete u pakao počinite li ijedan od ovih "sedam smrtnih grijeha", financijska situacija u kojoj ćete se naći bit će svakako bolna piše internetska stranica MSN Money.

Grijeh prvi: proždrljivost - trošenje na karticu do maksimuma

Samo zato što vam je kartična kuća dala limit od šest tisuća dolara, to ne znači da morate i otići u toliki minus. Oni koji ne budu kadri plaćati mjesečne obroke, vjerojatno će završiti u dugu.

Grijeh drugi: oholost - zbog koje ne provjeravate kreditni status

Mislite da ste izvanredno kreditno sposobni, a ako se u statusu potkrade pogreška, a to je moguće, lako se može dogoditi da vam se smanji kreditna sposobnost, piše internetska stranica MSN Money i preporučuje da ga barem jednom na godinu provjerite, ili uoči dizanja nekog velikog kredita, kako vas ništa ne bi iznenadilo.

Grijeh treći: bludnost - nude vam se, a vi ne birate

Sigurno jesu privlačne pogodnosti koje se nude s novom karticom, ali to ne znači da morate uzeti baš svaku. I previše kartica može vam ugroziti kreditnu sposobnost. Zato svojem osobnom kartičnom arsenalu dodajte po jednu na godinu i zaustavite se na tri ili četiri koje možete redovito plaćati.

Grijeh četvrti: pohlepa - dizanje gotovine

Katkad se čini kako je sjajno što možete kreditnom karticom dignuti gotovinu, ali kamate su znatne. Zato je najbolje kreditnom se karticom služiti samo u slučajevima kad se plastikom kupuje nešto što ćete platiti kad 'sjedne'.

Grijeh peti: zavist - baš želite zlatnu karticu kakvu ima vaš prijatelj

Vaš prijatelj svjetski putnik možda stalno plaća karticom koja mu nudi otmjene aerodromske VIP salone i besplatne milje, ali nemojte zbog ljubomore uzeti tu karticu. Radije se upitajte kakva je kartica prikladnija za vaš životni stil, možda nađete neku koja ne zaračunava godišnju članarinu i na kojoj će vaše ime mnogo bolje izgledati.

Grijeh šesti: srditost - zbog gnjeva najednom režete sve kartice

Oni koji su se na 'plastiku' opekli, možda će i pasti u iskušenje da prerežu sve kartice iz novčanika i zatvore sve račune, ali gnjev je ipak bolje obuzdati. I zatvaranje računa negativno utječe na vašu kreditnu sposobnost, osobito ako ona kartica koju ipak kanite zadržati zadužena blizu maksimuma.

Grijeh sedmi: lijenost - ne provjeravate mjesečne izvatke

Lako je ugovoriti trajni nalog i zaboraviti na kreditnu karticu, posebno ako je ne upotrebljavate prečesto. Ali loše je prestati provjeravati mjesečne izvatke jer se može dogoditi da plaćate stvari na koje ste se pretplatili i sasvim zaboravili. Osim toga, moguće su i razne prijevare, pa i krađa identitta.

Vezane vijesti

Izrael će se osvetiti hakeru

Izrael će se osvetiti hakeru

Izrael je u subotu objavio kako je objavljivanje podataka o kreditnim karticama tisuća građana usporedivo s terorizmom, te da će uzvratiti udarac.… Više

Komentari

registracija
15/5/09

Fidelito, 14.05.12. 07:42

Najveći grijeh od svih grijeha: kartica sama po sebi, jer one naivne tjera u bankrot. Sa karticom se ostvaruje ona najgora od svih kletvi: dabogda imao - pa nemao. Naravno, u cijeloj priči netko dobro profitira. Što je nevolja veća - veći je i taj profit. Zato sranje treba odmah prerezati škarama zajedno sa kovertom u kojoj stigne. Kartica je lažna ekonomska sigurnost koja se mnogima obila o glavu. Ne smije se trošiti nezarađeno i kolikogod se činilo da je kartica nekakav spas - ona je grobar.


registracija
17/6/05

torpedo, 14.05.12. 08:47

Kartica je kao i vatra - da li ce nas grijati kad je hladno ili u pozaru unisititi kompletnu imovinu ovisi o tome kako je upotrebljavamo.

Nevjerojatno je ali istinito, da su mi banke, kad zbrojim sve linije kredita (ukljucujuci i kartice) koje su mi otvorene, doslovno dale kapacitet od cca 19.000 eura.
No kamate na te kredite se krecu od 12-19%. Od toga ne koristim nista, jer je to sve jedna velika iluzija.

Kad jednom postanes duznik banaka, onda se bez velikih odricanja, tesko mozes izvuci. A to odricanje nekad zna trajati i skoro jedno desetljece..


registracija
26/11/09

CH2710, 14.05.12. 11:34

Najbolje je uzeti tkz. "Prepaid" karticu.

Na nju si čovjek sam uplati koliko hoće, može ju koristiti za kupnju preko interneta itd... ali nema šanse da ode u minus.


registracija
31/1/10

STTony, 14.05.12. 16:10

Koja to banka u Hrvatskoj daje limit od 6000 USD??

Nacional, ostavite se nestručno prevedenih copy-paste članaka, to ostavite Jutarnjem i ostalim škart novinama.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika