22.05.2012. / 13:21

Autor: Hina

Kacin: Nema bitne promjene odnosa između Srbije i EU

Slovenski europarlamentarac i izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocjenio je da se odnos Srbije prema Europskoj uniji, ali ni odnos EU-a prema Srbiji neće bitno promijeniti izborom Tomislava Nikolića za predsjednika te zemlje.

Jelko KacinJelko KacinSlovenski europarlamentarac i izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocjenio je da se odnos Srbije prema Europskoj uniji, ali ni odnos EU-a prema Srbiji neće bitno promijeniti izborom Tomislava Nikolića za predsjednika te zemlje.

"Ne vidim veliku potrebu niti mogućnosti da se u tom odnosu bilo što promijeni. Nikolić je u prvim izjavama jasno rekao da će nastaviti približavanje EU-u i mislim da mu u tom pogledu treba vjerovati", rekao je Kacin za Slovensku televiziju, u izjavi koju je u utorak prenio njen informativni portal.

Srbija je po svom ustavu parlamentarna država i nema predsjednički sustav. Sada ona treba u prvom redu jaku operativnu vladu koja će ispuniti uvjete za dobivanje datuma i započeti pregovore", rekao je Kacin, dodajući da je u vrijeme predsjednika Tadića, koji je istodobno i predsjednik Demokratske stranke (DS), stvorena iluzija kako predsjednik države vodi i vladu iako tada, zbog te situacije, Srbija vladu "gotovo nije ni imala".

Što se tiče odnosa Srbije i susjednih država nakon dolaska Nikolića na mjesto predsjednika, Kacin je rekao da bi želio da Nikolić kod odlaska u BiH najprije posjeti Sarajevo, a tek onda Banju Luku.

"Ako se tako dogodi, moći ćemo biti uvjereni da je on u cjelini posvećen približavanju Srbije Europskoj uniji. Nikolić je uz to i dovoljno pragmatičan. Uzgred da spomenem, on se pojavljuje i ovdje u Europskom parlamentu. Svaki drugi mjesec vidimo ga u našim kafeterijama kako priča s europskim parlamentarcima. Doduše, više kontaktira s parlamentarcima desnice", rekao je Kacin za Slovensku televiziju.

Šo se tiče situacije na Kosovu nakon dolaska Nikolića na vlast u Srbiji, Kacin je rekao da je bitno da otpočne dijalog između Srba na sjeveru te države i njenom jugu i da smatra da će to biti ključna Nikolićeva uloga. Tako bi se ojačali težina i prisutnost Srba na Kosovu te osiguralo da ono bude multietničko, multikulturno i multireligiozno te europsko, ocjena je Kacina koji je dodao da bi na taj način dobili Srbija i Kosovo, te cijela regija.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika