Objavljeno u Nacionalu br. 863, 2012-05-29

Autor: Ivan Pandžić

Spašavanje IGH

Radiću u Upravi

Na jesen opet novi vlasnici, ali je Jure Radić sebi osigurao ostanak u upravi kompanije

Jure Radić (Photo: Petar Glebov/PIXSELL)Jure Radić (Photo: Petar Glebov/PIXSELL)Tvrtka IGH na jesen će ponovo promijeniti vlasničku strukturu, jer će uslijediti još jedna dokapitalizacija nakon što je ovog mjeseca dokapitalizirana s 80,2 milijuna kuna. Iako je prošlog tjedna donesena i odluka o izdavanju 195 milijuna kuna zamjenjivih obveznica, ne bi li se pokrili dugovi koji dolaze na naplatu, svjež novac mora se tražiti i na jesen jer, čak i da uspije prodaja obveznica, to neće biti dovoljno. Nakon prvog izdanja novih dionica u 22,7 posto vlasništva IGH je ušao ruski poduzetnik Venjamin Mežibovski za 45,6 milijuna kuna, a preko svojih tvrtki šibenski poduzetnik Vlado Čović koji je kupio 11,4 posto IGH za 22,8 milijuna kuna.

Čović nam je potvrdio informaciju o novoj dokapitalizaciji. U svom prvom istupu nakon ulaska rekao je da će se promijeniti Uprava i Nadzorni odbor IGH, ali da će sadašnji direktor Jure Radić ostati u Upravi kako bi se održao kontinuitet, no neće više biti sam i na čelnoj funkciji. Čović je također potvrdio i vraćanje IGH osnovnom poslu, projektiranju i laboratorijskom ispitivanju umjesto kupnje zemljišta i razvijanja projekata. Postojeći projekti bit će prodani u dogledno vrijeme. Čović kaže i da nije zajednički djelovao niti imao dogovor s ruskim investitorom. "Ušao sam u vlasništvo jer želim pomoći. IGH je jaka tvrtka i oko nje se može ujediniti hrvatsko graditeljstvo. Bez toga će sve tvrtke pokupovati stranci. Nadam se da će i ostale naše tvrtke slijediti naš primjer. Mi imamo 1400 zaposlenih i borit ćemo se za nove poslove u EU, a IGH nam može tu biti od velike pomoći" rekao je Čović. Pretpostavlja da je i ulazak ruskog investitora bio time motiviran.

IGH kao tvrtka za projektiranje i nadzor u građevinarstvu nema još uvijek većinskog vlasnika. To bi se moglo promijeniti u rujnu, ali Jure Radić si ipak ostavlja osigurač. Radnici, među kojima je i on i čiju podršku ima, drže kontrolnih 25 posto IGH.

Vezane vijesti

Mezhibovskij vlasnik 22,7 posto dionica IGH

Mezhibovskij vlasnik 22,7 posto dionica IGH

Institut građevinarstva Hrvatske prodao je investitorima više od 80 milijuna kuna novih dionica, koji su postali vlasnicima 40 posto temeljnoga… Više

Komentari

registracija
6/4/12

elem, 29.05.12. 09:51

Niti jedan hadezeovac nije još propal pa neće ni Radić.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika