04.06.2012. / 14:51

Autor: Hina

Osuda Nikolićevog negiranja genocida

Nikolić je nedavno u intervjuu za televiziju Crne Gore izjavio da "u Srebrenici nije bilo genocida, da se u Srebrenici dogodio veliki zločin koji su počinili neki pripadnici srpskog naroda koje treba pronaći, izvesti pred sud i kazniti"

Tomislav Nikolić (arhiva)Tomislav Nikolić (arhiva)Europska unija protivi se bilo kakvim namjerama povijesne revizije i negiranja genocida u Srebrenici, izjavila je u ponedjeljak glasnogovornica Komisije Pia Ahrenkilde Hansen na upit da komentira istup novog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, koji je rekao da u tom bosanskohercegovačkom gradu nije bilo genocida.

"Europska unija snažno odbacuje bilo kakve namjere povijesne revizije i negiranja činjenica da je masakr u Srerbrenici u srpnju 1995. bio genocid i zločin protiv čovječnosti kao što su to potvrdili Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodni kazneni sud (ICJ). To nikada ne bismo trebali zaboraviti niti dopustiti da se ponovno dogodi", rekla je Pia Ahrenkilde Hansen.

Nikolić je nedavno u intervjuu za televiziju Crne Gore izjavio da "u Srebrenici nije bilo genocida, da se u Srebrenici dogodio veliki zločin koji su počinili neki pripadnici srpskog naroda koje treba pronaći, izvesti pred sud i kazniti".

Glasnogovornica Komisije je rekla da "EU o tome ima vrlo jasno stajalište, koje je spremna reći kada god treba". Dodala je da će se o pomirenju u regiji razgovarati tijekom posjeta srbijanskog predsjednika Nikolića 14. lipnja Bruxellesu. Nikolić bi se tada trebao sastati s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyom, predsjednikom Komisije Joseom Manuelom Barrosom i visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

U Europskoj uniji očekuju "dosta težak sastanak" s Nikolićem, doznaje se iz diplomatskih izvora, koji ističu da će se Nikoliću jasno reći da će svaki njegov potez biti pozorno praćen i da će sudjelovanje Srbije u europskim integracijama ovisiti i o njegovu ponašanju.

Na pitanje tko će iz Europske unije sudjelovati na Nikolićevoj inauguraciji, glasnogovornica je rekla da za sada o tome nema nikakvih informacija. Neslužbeno se govori da će na inauguraciju 11. lipnja ići povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

Nikolićevo negiranje genocida osudio je i čelnik Odbora za političke poslove i demokraciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Pietro Marcenaro.

"Negiranjem genocida 1995. u Srebrenici, novoizabrani predsjednik Srbije Tomislav Nikolić bacio je sjenu na svoje predsjedništvo", rekao je Marcenaro.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 04.06.12. 15:02

umjesto da tog Ratnog Zlocinca uhapse oni se snjim sastaju i pregovaraju...hebo takvu EU....eheehehhe


registracija
4/6/12

Mesić, 04.06.12. 15:10

I Nikolić je ratni zločinac?? Nisam znao. A od kad to?


registracija
4/6/12

Mesić, 04.06.12. 15:11

@jebokomunjare Ti si izgleda neki razočarani musliman, pa ti ništa ne valja. Čitaj bosanski tisak i ne javljaj se na Hr portalima.


registracija
10/2/12

Hazu, 04.06.12. 15:54

Treba Nikoliću samo netko iz familije da bude ubijen kao Srebreničani pa da vidim onda njegovu reakciju


registracija
21/11/11

PEDJAPAN, 04.06.12. 16:00

pa zar je bio genocid u srebrenici ja sam bio u skelanima kada je to bilo ja znam da je naser orić sa svojim teroristima izlazio iz yaštićene zone i ubijao srpske civile a zona je trebala biti demilitizirana e pa kada je nije UN oslobodio od oruzja onda su srbi ušli i nije ubijeno ni jedno dete ni zena nego teroristi od 16 do 80 godina to jest osudjeni su na smrt i šta je tu genocid po definiciji un trebalo je još ubiti zene decu pa bi bio genocid


registracija
21/11/11

PEDJAPAN, 04.06.12. 16:01

Hazu jesi utekao iz srebrenice ti dodji ponovo u srebrenicu ima mesta i za tebe


registracija
2/6/12

contractor, 04.06.12. 16:15

Srbin-pojam za genocid i zvjerske zločine..


registracija
21/4/11

spBN, 04.06.12. 16:44

Sve ste mogli tancat- i polku i quatropasso i country i bavarac, ali MORAVAC nikad necete moc do kraja makar i svi skupa na smjenu tancali.


registracija
12/1/11

bozhidar, 04.06.12. 19:06

bosna je bila okupirana; te je zato svaki zitelj bosne bio duzan zakonom, pravdom, i moralom da se opire svim sredstvima okupatoru i njegovim bosanskim pomagacima.
dakle, oric je samo branio svoju zemlju. ukoiko je ubivao zarobljenike [civile i vojnike] onda taj cin predstavlja ratni zlocin.
ali, ipak, treba luciti osvetnicke zlocine od pocetnih zlocina i jos k tomu od jednog od najmrzenijeg a najzlobnijeg naroda za to vrijeme u cijleoj evropi, a mozda i u svjjetu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika