Objavljeno u Nacionalu br. 332, 2002-03-26

Autor: Nacionalova redakcija

Gazeta

Dario Matika kandidat za šefa Vojnoobavještajne agencije

Prema Nacionalovim saznanjima ravnatelj Vojnoobavještajne agencije bit će javnosti malo poznat pukovnik Dario Matika, dosadašnji načelnik Uprave za obavještajno analitičke prosudbe MORH-a koja se ukida 1. travnja. Pukovnik Dario Matika je, osim bliskog prijatelja Tomislava Karamarka Smiljana Reljića, jedini kadar bivšeg HDZ-ovog režima koji je ostao na svojoj dužnosti nakon dolaska na vlast koalicijske vlade. Jedan od zagovornika njegovog postavljenja je i viceadmiral Davorin Kajić zadužen za Ratnu mornaricu unutar Glavnog stožera.
Nakon stupanja na snagu Zakona o sigurnosnim službama 01. travnja u sklopu Vojnoobavještajne agencije MORH-a djelovat će obavještajna i protuobavještajna služba. Unutar Glavnog stožera ostat će samo dio manji dio uprave na čelu sa stožernim brigadirom Gordanom Čačićem koji će se isključivo baviti pripremom i organiziranjem vježbi hrvatskih profesionalnih postrojbi, te analizom vojnih informacija koje će se distribuirati hrvatskim postrojbama, za razliku od Vojnoobavještajne agencije koja će analizama obavještavati najviši vojni i državni vrh.
Premda je pomoćnik ministra za obavještajno-sigurnosne poslove Mladen Ružman dao ostavku na svoju dužnost pravdajući je razlozima nespojivosti obnašanja dužnosti s njegovim političkim angažmanom u HSLS-u pozadina ostavke je sasvim drugačija. On je zapravo bio prisiljen prihvatiti ‘miran odlazak’ nakon više skandala u kojima je sudjelovao: neovlašteno je prisluškivao načelnika Glavnog stožera Petra Stipetića, u javnost je zajedno s neodgovornim ministrom Radošem pustio strogo čuvane transkripte Miloševićevih razgovora i objavio popis svih obavještajaca MORH-a u glasilu Vojni vjesnik.

Vezane vijesti

Kongo u rukama gospodara rata

Kongo u rukama gospodara rata

Jedini način da se uđe u Shabundu ili iziđe iz nje jesu pješačenje 350 km kroz džunglu do Bukavua ili let. Tamošnji stanovnici nemaju novca za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika