Objavljeno u Nacionalu br. 346, 2002-07-03

Autor: Nacionalova redakcija

FBI

KNJIŽNICE SE ODUPIRU FBI-JU

Velik broj knjižničara diljem SAD-a prosvjeduju protiv nove prakse FBI-a da provjerava što su pojedini sumnjivci u terorističkim istragama čitali ili posuđivali njihovim knjižnicama. Donedavno su američke knjižnice bile zakonski zaštićene od odavanja informacija o čitalačkim navikama svojih članova, no nakon terorističkog napada 11. rujna promijenjen je zakon pa je FBI dobio velike ovlasti, u što spada i zakonska obaveza knjižnica da FBI-u daju sve podatke o tome koje je knjige čitao ili posuđivao u pojedinoj knjižnici neki od terorističkih sumnjivaca. FBI je podatke o njihovim čitalačkim navikama tražio u oko 100 knjižnica. FBI želi provjeriti jesu li tražili knjige koje bi mogle imati veze s njihovim terorističkim planovima.
Neki se knjižničari tome opiru jer smatraju da je čitanje privatna stvar pojedinca, da FBI time zadire u privatnost pa su pojedinci odbili dati podatke, zbog čega imaju problema. Članovi vodstva udruge američkih knjižničara, koji se protive tim zahtjevima FBI-ja, savjetovali su knjižničarima da surađuju s FBI-em, ali da daju samo podatke na koje ih obvezuje zakon a sve druge unište.

Vezane vijesti

Pedofil zamijenio Bin Ladena

Pedofil zamijenio Bin Ladena

Osumnjičeni za zlostavljanje i pornografsko snimanje djece zamijenio je ubijenog čelnika Al Kaide, Osamu bin Ladena na popisu najtraženijih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika