Objavljeno u Nacionalu br. 368, 2002-12-04

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Teritorijalni spor oko podvodnog otoka

Italija se pripremila da preuzme kontrolu nad podvodnim otokom koji bi nakon 170 godina mogao izaći na površinu Sredozemnog mora ako se nastave sadašnje seizmičke aktivnosti vulkana Etne i okolnog područja te stvoriti teritorijalni problem sa susjednim Tunisom.
Riječ je o vrhu podvodnog vulkana, 30 km južno od sicilijanske obale, koji je u posljednjih 2500 godina šest puta izlazio na površinu mora i ponovno nestajao ispod površine. Zadnji se put pojavio u srpnju 1831. i na površini bio oko šest mjeseci. Tada je oko otoka nastala velika svađa između četiri zemlje, Tunisa, Kraljevstva Dviju Sicilija, Britanskog Imperija, koji je upravljao obližnjom Maltom, i Španjolske.
Britanci su otoku dali ime Graham Island, Talijani Ferdinandea prema kralju Ferdinandu II. koji je tada vladao Sicilijom. Vrh otoka bio je tada 60 metara iznad površine mora, a obala otoka bila je duga 10 km. Sada je vrh vulkana 70 centimetara ispod površine, a nedavno su talijanski ronioci na taj vrh zabili talijansku zastavu, tako da se – ako otok ponovno izađe na površinu – odmah vidi da je to talijanski teritorij.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika