Objavljeno u Nacionalu br. 379, 2003-02-19

Autor: Gazeta

INA

Ništa od kupnje Avanti grupe

TOMISLAV DRAGIČEVIĆ - Plan direktora Ine za akviziciju u Austriji miniran je s hrvatske straneTOMISLAV DRAGIČEVIĆ - Plan direktora Ine za akviziciju u Austriji miniran je s hrvatske straneNajavljeno Inino širenje u regiju i kupnja austrijske Avanti grupe ipak neće uspjeti, premda su hrvatski, poslovično neinformirani mediji već objavili kako je riječ o gotovo dovršenom poslu. Dnevne novine su u ponedjeljak, 17. ožujka objavile da je gotova stvar da Ina kupuje 189 Avantijevih benzinskih crpki u Austriji, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Slovačkoj. Vrijednost cjelokupne transakcije iznosi 50 milijuna eura, a Ina bi ujedno preuzela dugove austrijske tvrtke koji premašuju 90 milijuna eura.

Međutim od najavljene kupnje neće biti ništa. Pismo namjere u ime hrvatske tvrtke napisao je Sanjin Kirigin, ali ponuda je, tvrde upućeni, tako loše sročena da nije bilo nikakvih šansi za realizaciju tog važnog posla. Stoga će budući vlasnik Avanti grupe postati austrijska naftna korporacija OMV koja je prije desetak dana kupila i 313 benzinskih postaja BP-a. OMV je interes za Avanti pokazao tek kad je procurila vijest da se kao kupac pojavljuje Ina i tražio da mu Bank Austria (upravljač Avantija zbog dugova) proda tvrtku. Kako je OMV jedan od tri kandidata za kupnju 25 posto dionica Ine, veliki su izgledi da taj naftni div ovlada trgovinom nafte u regiji. Namjera Uprave Ine da kupi Avanti dočekana je na nož u Vladi a posebno Ministarstvu gospodarstva. No, Vlada se ne treba živcirati jer je šansa za kupnju te austrijske tvrtke nepovratno izgubljena još prošli tjedan a onaj tko je htio s hrvatske strane opstruirati cijeli posao uspio je u potpunosti. Pitanje je tko je bio u pravu: Vlada koja se protivila kupovini ili Dragičević koji ju je zagovarao.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika