Objavljeno u Nacionalu br. 344, 2002-06-19

Autor: Nacionalova redakcija

SRBIJA

Poskupljenje benzina zbog pola milijarde dolara dugova

.....

Kineskoj kompaniji Sinochem i ruskom Gazpromu Naftna industrija Srbije (NIS) duguje za isporučenu naftu i plin 510 milijuna dolara. Zbog ovog duga NIS će uskoro predložiti vladi da država na sebe preuzme obavezu plaćanja. Ako vlada ne pristane na ovakav prijedlog, NIS jedino rješenje vidi u tome da se sadašnja cijena benzina do kraja godine poveća za tri dinara. Ovaj novac bi se namjenski uplaćivao na poseban račun s kojega bi se plaćao, prije svega, kineski dug. Dug je nastao do 2000. godine. Uz glavnicu od 165 milijuna dolara, što NIS ne poriče, treba plaćati i mjesečnu kamatu koja je, prema Kinezima, narasla do 90 milijuna dolara.
Dug za ruski plin nastao je za isporuke do listopada 2000. godine, a dugovanja za taj period iznose oko 261 milijun dolara. U razgovorima koji su vođeni s poslovodstvom Gazproma, NIS je zahtijevao da se taj dug prebije ruskim klirinškim dugom, dok ruska strana zahtjeva da se on u cijelosti plati u gotovini.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika