Objavljeno u Nacionalu br. 345, 2002-06-26

Autor: Nacionalova redakcija

Namjere potencijalnih vlasnika Ine

OMV planira ekspanziju u Srbiju i Rumunjsku, a MOL u Češku i Poljsku

Kompanija sa sjedištem u Beču ove će godine otvoriti 16 crpki u Rumunjskoj, u kojoj do 2007. namjerava otvoriti još 60

Početak privatizacije Ine nije zaustavio kandidate za kupnju četvrtine najveće hrvatske kompanije u njihovu natjecanju za što veći tržišni udio u regiji. Najveća austrijska naftna kompanija OMV, koja u Hrvatskoj ima 25 crpki, tijekom sljedećih 5 godina planira otvoriti oko 176 benzinskih crpki u Jugoslaviji i Rumunjskoj, a što je dio plana koji ima za cilj podvostručenje njezinog udjela na srednjoeuropskom i istočnoeuropskom tržištu na 20 posto. Kompanija sa sjedištem u Beču ove će godine otvoriti 16 crpki u Rumunjskoj, u kojoj do 2007. namjerava otvoriti još 60, saznaje se iz OMV-a. U Jugoslaviti se tijekom sljedećih 5 godina planira otvoriti stotinjak benzinskih crpki. OMV procjenjuje da će na investicije u Rumunjskoj u razdoblju od 1999. do 2007. potrošiti 160 milijuna eura (151 milijun američkih dolara). OMV je jedan od potencijalnih kupaca srbijanskog Beopetrola, drugog po važnosti lanca maloprodaje naftnih proizvoda u Srbiji, na čije crpke pretendira Ina kao svoje iz razdoblja Jugoslavije. Prošli je tjedan OMV na dražbi kupio 36 benzinskih crpki bankrotiranog Petra AS u Češkoj.
Drugi kandidat za kupnju Ine, mađarski MOL nije odustao od kupnje strateških udjela u češkoj prerađivačkoj grupi Česka Rafinerska i poljskom PKN Orlenu, koji je pak također ponuđač za Inu. Iako su pregovori o prodaji strateških udjela ovih kompanija trenutno u zastoju, na investicijskom forumu u Londonu predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernadi potvrdio je zainteresiranost za poljsku i češku kompaniju te izjavio: “Mislim da trebamo pričekati da se nova poljska vlada odluči o strateškim planovima vezanim za naftnu industriju prije nego krenemo dalje.” MOL se već natjecao za kupnju 17,5 posto dionica PKN Orlena, međutim poljska vlada je u ovom trenutku odustala od prodaje. Zajedno sa svojim strateškim partnerom slovačkim Slovnaftom, MOL ima najveći obim eksploatacije u regiji s prosječnom dnevnom neto proizvodnjom od 31.000 barela nafte, godišnjim kapacitetom prerade od 13,8 milijuna tona i ima najveći regionalni maloprodajni lanac s više od 800 benzinskih crpki.
Na prvi je pogled Češka izvan konsolidacijskih procesa u naftnoj industriji istočne Europe. Međutim, tamo se također zbiva jedna drama. Međunarodne naftne kompanije, naime, spriječile su pokušaj Unipetrola da uspostavi kontrolu nad Češkom rafinerijom. Grupa predvođena s Conoco Inc. koja posjeduje 49 posto Češke rafinerije, nije se pojavila na sastanku dioničara Rafinerije, iznudivši tako neodržavanje sastanka na kojem se očekivalo razrješenje Ivana Ottisa s funkcije generalnog direktora. Američki Conoco, Royal Dutch/Shell grupa, Agip Petroli International BV koji skupa drže 49 posto Rafinerije, protive se planovima Unipetrola, koji kao većinski dioničar želi otpustiti sadašnjeg generalnog direktora Rafinerije Ivana Ottisa te na njegovo mjesto imenovati nekoga tko će raditi više u interesu Unipetrola. Međunarodne naftne kompanije izjavile su da im treba više vremena kako bi procijenile je li im imenovanje novog generalnog direktora u interesu.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika