Objavljeno u Nacionalu br. 369, 2002-12-11

Autor: Nacionalova redakcija

STVARNI RAZLOZI ODGODE PRIVATIZACIJE INE

Ministar Jurčić isposlovao najnoviju odgodu privatizacije Ine

...

Ministar Ljubo Jurčić stoji iza najnovije odgode privatizacije Ine, ali njegova je uloga u ovom slučaju vrlo pozitivna. Naime, OMV, MOL i Rosneft imali su rok da obvezujuće ponude za privatizaciju Ine, s cijenom i planovima, predaju do 18. prosinca. Tek iz medija su saznali da im je rok produžen do 22. veljače i da će ih o tome obavijestiti Ministarstvo gospodarstva. Slavko Linić, predsjednik Nadzornog odbora Ine, koji se u privatizacijama očito slabo snalazi, objasnio je odgodu izlaskom ususret ponuđačima (iako to oni nisu tražili). Naime, predsjedniku Uprave Ine Tomislavu Dragićeviću i Liniću, predsjedniku Nadzornog odbora, nije se činila važna činjenica da Ina nema petogodišnji strateški plan, ne računajući izjave novinama kako se učiniti ovo ili ono.

Jurčić je, međutim, s pravom ustanovio da se bez tog dokumenta ne može uopće odlučivati o izboru strateškog partnera. Kao što je poznato, sa strateškim partnerom treba ugovoriti izlazak na treća tržišta, pitanja broja zaposlenih, opstanka ugroženih rafinerija, ulaganja u modernizaciju… što ne ide bez strateške projekcije. Linić i Dragićević su o tim stvarima namjeravali odlučivati “u hodu”, ako nije problem u tome što s kapacitetima kojima raspolažu nisu u stanju prirediti petogodišnju projekciju razvitka naftnog tržišta kako u svijetu tako i u nas.

Inače, Jurčić je svoju ozbiljnost pokazao i time što je samo odmahnuo rukom na neke uvredljive ponude za kratkoročno unajmljivanje Željezare Sisak. Jurčić smatra da uopće ne treba razgovarati s novim poduzećima, osnovanima da bi se kupila Željezara, nego samo s onima koja su već prisutna na tržištu i poznata u branši, dakle sa slovačkom Podbrezovom i švicarskim Dufercom. Tako se pokazao nepremostivom preprekom uobičajenim improvizatorima. Kad je pak riječ o privatizaciji Ine, koja ulazi u kritičnu fazu, a kojoj se opozicijske stranke suprotstavljaju s tvrdnjom da je Vlada preslaba za tako krupan pothvat, domaćoj je javnosti manje poznato da su u regiji pokrenute privatizacije koje privlače mnogo više pažnje i novca. Češka vlada ponovo prodaje Unipetrol, i Shell je opet zainteresiran, britanski Rotch Energy zainteresiran je za Gdansku rafineriju u Poljskoj, a najveća se bitka, između ruskih i kineskih kompanija, vodi oko Slavnefta.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika