Objavljeno u Nacionalu br. 371, 2002-12-24

Autor: Nacionalova redakcija

ZAGREB

Končar stigao sebe s kraja osamdesetih

...

Procijenjeni rast prihoda grupe Končar ove godine bit će 13,4 posto (6,7 posto više od plana), odnosno 1,530 milijardi kuna (oko 220 milijuna eura). Za sljedeću se godinu planira još veći prihod, od 247 milijuna eura, kao i dvopostotno daljnje povećanje broja zaposlenih (ove godine tri posto), rekao je Darinko Bago, predsjednik Uprave. Končar je analizirao svoje poslovne rezultate danas i s kraja osamdesetih, kad je postizao najbolje rezultate. Uglavnom, izvoz Končara u sljedećoj godini praktički je jednak onome iz osamdesetih, a prihod je i veći. Analiza je rađena na osnovi današnjeg Končara, dakle bez njegovih poduzeća koja su sad “svoja” u Makedoniji i Srbiji, kao i uz činjenicu da je niz poduzeća i aktivnosti Končar prodao, to jest “outsourcao” pa s njima ima čisti komercijalni, tržišni odnos.
Uglavnom, poboljšanje se sastoji u činjenici da danas u Končaru radi 4200 ljudi, a osamdesetih je u današnjim poduzećima bilo oko četiri puta više, no – zbog toga što su neke djelatnosti izišle iz sastava Končara, ali su ostale u kooperantskom odnosu, ne može se baš reći da je produktivnost porasla četiri puta, naglasio je Bago. Dok je ove godine Končar rast ostvario uglavnom zahvaljujući narudžbama na domaćem tržištu, rast sljedeće godine opet temelji na poslovanju izvoza (rast 21 posto). Najveći je izvoz Končara na tržište Bosne i Hercegovine, dok se sljedeće godine uzda u izvoz u Jugoslaviju (obnova nekih od 120 lokomotiva, trafostanice, možda Đerdap…), jer je Končar tamo vrlo prihvaćeno ime, pogotovu kad je riječ o kućanskim aparatima.

Vezane vijesti

Kerum i Končar pregovaraju o "Marjanu"

Kerum i Končar pregovaraju o "Marjanu"

Splitski gradonačelnik i poduzetnik Željko Kerum sastao se danas s poduzetnikom Dankom Končarom kako bi razgovarali u kupoprodaji hotela “Marjan” u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika