Objavljeno u Nacionalu br. 375, 2003-01-22

Autor: Nacionalova redakcija

PROJEKT VRIJEDAN VIŠE MILIJARDI KUNA

Linić i Dragićević sukobili se oko Plinacroa i plinifikacije

...

Slavko LinićSlavko LinićU pozadini formalnih vijesti o Plinacrou ostao je sukob vrijedan stotine milijuna, čak milijarde kuna. Prvo je, iz neformalnih izvora, objavljena vijest da je Nadzorni odbor Plinacroa smijenio direktora tvrtke Darka Karačića. Samo dva dana kasnije smjena je zaustavljena, a Vlada, vlasnik Plinacroa, smijenila je Nadzorni odbor u kojem su bili Tomislav Dragičević, Nikica Grubišić, Ivan Meandžija, koji su svi iz Ine. Zatim je Vlada na zatvorenoj sjednici ovlastila ministra gospodarstva Ljubu Jurčića da bude Skupština Plinacroa, a on je potom postavio novi Nadzorni odbor čiji je predsjednik on sam, a članovi su Roland Žuvanić, Ljiljana Radić Kišević i Vlatka Plečko kojima će se pridružiti još jedna osoba na mjestu za jednog predstavnika zaposlenika.

Plinacro je tvrtka oko koje se u posljednjih dvije-tri godine vrte gotovo najznačajniji događaji u vezi s Inom. Riječ je zapravo o plinovodima, koje je država izdvojila iz Ine da strancima ne bi prodavala infrastrukturu. Za to je država u dvije tranše ukupno platila procijenjenu vrijednost od 850 milijuna kuna, iako je oprema bila više manje amortizirana, a zahvaljujući čemu je – među ostalim, Ina u 2001. i 2002. godini imala tako značajnu dobit. Ina je i inače objavljivala da će s vremenom prestati biti pretežno naftna a postati naftno-plinska kompanija. U to je ime zajedno s Talijanima poduzela uspješna istraživanja plina u sjevernom Jadranu, te načinila projekte plinifikacije, čija se glavnina mora realizirati do 2005. godine. Nakon zaustavljene smjene prije godinu dana postavljenog Darka Karačića, Ina je izdala priopćenje da se projekti odvijaju presporo i neuspješno, da su rokovi probijeni i da je plinifikacija dovedena u pitanje. Ivica Račan, međutim, izjavio je da nema informacija da su projekti ugroženi.

Druga strana, međutim, ima svoje objašnjenje. Ina je htjela, kao da je još vlasnik, imati povlašteni položaj u plinifikaciji, dobivati poslove bez natječaja, bez obzira na to je li konkurentna. Na inicijativu Slavka Linića Plinacro je i formalno izvučen izvan kontrole predsjednika Uprave Ine Tomislava Dragičevića. Pitanje je kako će to vrednovati potencijalni ulagači u Inu.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika