24.06.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

ZAGREB

HRVATSKA IZGUBILA 700 MILIJUNA DOLARA ZBOG ČLANSTVA U ANTITERORISTIČKOJ KOALICIJI


Hrvatska je zbog članstva u antiterorističkoj koaliciji izgubila oko 700 milijuna dolara, piše u ponedjeljak u svojem internet izdanju ‘Banka Magazin’.
Hrvatska vlada je u kolovozu prošle godine raskinula ugovor s Iranom o gradnji 12 brzih nenaoružanih brodova po cijeni od milijun $ po komadu, te dodatnih 108 ako Iranska strana bude zadovoljna kvalitetom prvog kontingenta, na zahtjev Sjedinjenih američkih država. Vlada je bespogovorno poslušala Amerikance iako trgovina s Iranom nije zabranjena niti prema jednoj međunarodnoj konvenciji, a izravna posljedica je bila odlazak u stečaj brodogradilišta Greben iz Vele Luke sa 300 zaposlenih.
Od travnja prošle 2001. godine do danas Hrvatska je izgubila oko 700 milijuna dolara na dogovorenim ili već ugovorenim poslovima prodaje oružja, koji su raskinuti na preporuku Ministarstva vanjskih poslova.
Stručnjaci smatraju da je gubitke gotovo nemoguće nadoknaditi, te da je teško očekivati da će SAD propuštenu dobit Hrvatskoj nadoknaditi darovanjem opreme za nadzor granica u vrijednosti raskinutog ugovora, kao što je svojedobno najavljeno.

Vezane vijesti

Vladi slabašna trojka

Vladi slabašna trojka

Mjesečno istraživanje javnog mnijenja CRO Demoskop, obuhvatilo je mišljenje hrvatskih građana prema nositeljima izvršne i zakonodavne vlasti u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika