07.09.2005. / 15:26

Autor: Borivoje Dokler

PRILOG NEKRETNINE

Atraktivne nekretnine na Korčuli postaju sve traženije

Cijene četvornog metra useljivog stana ili kuće na otoku Korčuli variraju od 700 do 1200 eura, dok se za kvadrat stana u centru grada Korčule traži i do 2000 eura

Potražnja za nekretninama na južnodalmatinskim otocima u posljednje je dvije godine doživjela pravi boom. Većina kupaca i zainteresiranih su stranci, najviše Britanci, Francuzi i Nijemci, a najtraženije su nekretnine na otoku Hvaru i Visu. Iako otok Korčula po atraktivnosti i prirodnim ljepotama ne zaostaje za Hvarom i Visom, prodaja nekretnina na tom otoku nije se odvijala tako velikim intenzitetom.

Ivan Franulović, iz agencije za prodaju nekretnina Info Adria iz Vele Luke, kaže kako je ponuda nekretnina na otoku Kurčuli trenutačno nešto veća od potražnje. "Iako je interes za nekretnine na čitavom prostoru otoka Korčule svakim danom sve veći, prodaja za sada ne ide ukorak s povećanim brojem upita. Analizirajući interes za pojedine vrste nekretnina preko interneta, te samo ponašanje potencijalnih kupaca na terenu, dolazi se do zaključka da veliki broj njih zasad samo ispituje tržište. Postoje još dva vrlo važna faktora koja bitno utječu na vrlo sporu i slabu realizaciju prodaje. To su neriješeni vlasnički odnosi te trenutačni embargo na izdavanje bili kakvih dozvola za gradnju, što je nastalo kao rezultat neizrađenih ili nedovršenih prostornih planova pojedinih Općina na otoku Korčuli", napominje Franulović.

Najtraženije nekretnine na otoku Korčuli su stare kamene kuće smještene u većim mjestima uz more. U posljednje vrijeme raste interes i za kamene kuće u manjim mjestima uz more te u unutrašnjosti u mjestima Blatu, Smokvici, Čari, Pupnatu i Žrnovu. Osim starih kamenih kuća dosta se traže i zemljišta uz more, kojih u ponudi ima malo i na kojima još uvijek, zbog državnih revizija prostornih planova, nije točno definirano pitanje gradnje.



Cijene kuća i zemljišta na otoku dosta su šarolike jer još ne postoji čvršće uporište za formiranje jedinstvene cijene za pojedine nekretnine iste vrste i kategorije. "Cijena četvornog metra useljivog stana ili kuće, na otoku Korčuli, izuzev grada Korčule, varira od 700 do 1200 eura, dok je cijena četvornog metra kuća kojima je adaptacija neophodna osjetno niža i kreće se od 200 do 500 eura. U gradu Korčuli cijene su više zavisno o lokaciji. Tako primjerice četvorni metar useljivog stana, udaljenog od centra starog grada 3 kilometra i od mora oko 200 metara trenutačno iznosi oko 1600 eura, dok su cijene stanova u starom gradu ili u blizini starog grada još više. Cijene zemljišta također najviše ovise o lokaciji, pa je tako za četvorni metar građevinskog zemljišta odmah uz more potrebno izdvojiti između 80 i 140 eura. Za četvorni metar zemljišta udaljenog 100 metara od mora traži se između 50 do 70 eura. Ova cijena odnosi se na zemljišta za koja se unatoč trenutačnoj zabrani izdavanja dozvola i revizije prostornih planova može tvrditi da su 100 posto građevinska, dok za zemljišta za koja nije sigurno hoće li će ostati u građevinskoj zoni ili za ona koja bi trebala postati građevinska sada nije moguće govoriti o cijenama", zaključuje Franulović.
Prodaja nekretnina na otoku Korčuli posljednjih godina nije bila toliko izražena kao primjerice na otocima Hvaru i Braču, pa su im cijene bile nešto povoljnije nego na ostalim južnodalmatinskim otocima. Kako će se te cijene u nadolazećim godinama zasigurno izjednačiti, kupnja nekretnina na otoku Korčuli danas predstavlja dobru investiciju.


Na južnoj strani otoka Korčule, u jednom od najljepših i najmirnijih dijelova otoka, prodaje se obiteljska vila vrijedna 1.000.000 eura. Udaljena samo desetak metara od mora, kuća ima 680 četvornih metara bruto stambene površine s pripadajućim zemljištem površine 3235 četvornih metara. Vila ima dvije etaže a sastoji se od dva manja apartmana i velikog stana. Apartmani su veličine 50 četvornih metara i smješteni su u prizemlju kuće. Na gornjoj etaži nalazi se stan ukupne površine 310 četvornih metara s pripadajućom terasom od 110 kvadrata. Ima tri spavaće sobe, dvije kupaonice , kuhinju i veliki dnevni boravak s prekrasnim pogledom na more. Sve prostorije u kući su klimatizirane i pokrivene modernim sigurnosnim sustavom. Vila posjeduje veliku garažu, agregat za struju te cisternu za pitku vodu. Ima zaštitni mehanizam u slučaju potresa i nelomljiva stakla a krovište joj je izrađeno od australskog drva.

Uz vilu je u paketu moguće kupiti i dodatno zemljište površine 7132 četvorna metra, od kojih je 2000 kvadrata građevinsko. Zemljište se nalazi iznad vile i prostire se do vrha brda. Cijena vile s dodatnim zemljištem iznosi 1.110.000 eura.

Vezane vijesti

'Korčula, grad podno Tomijeve butige'

'Korčula, grad podno Tomijeve butige'

Vizuru grada Korčule od nedavno krasi ogromna betonska građevina trgovačkog centra Tommy, a dozvolu za gradnju je navodno izdao Konzervatorski odjel… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika