Objavljeno u Nacionalu br. 513, 2005-09-12

Autor: Nacionalova redakcija

SUKOB INTERESA

Ostojini odvjetnici u privatizaciji Ine

Zbog aljkave provedbe natječaja za izbor savjetnika u drugom krugu privatizacije Ine, Vlada je pred novim skandalom, koji bi zbog sudjelovanja globalnih banaka mogao odjeknuti u međunarodnim financijskim krugovima. Kako se zbog obveza prema MMF-u s pripremom inicijalne javne ponude 15 posto dionica Ine na burzi treba početi najkasnije 15. rujna, povjerenstvo zaduženo za provedbu natječaja čitav posao radi na brzinu i netransparentno. Prva sumnja u regularnost natječaja pala je prošli tjedan, kada su u uži krug natječaja propuštena tri konzorcija, nakon što su zapečaćene ponude otvarane bez prisutnosti aktera natječaja. Da komisija koja ocjenjuje ponude nema dovoljno vremena da pregleda i kvalitetno ocijeni šest ponuda upozorio je konzorcij na čelu s Morganom Stanleyjem, u kojem su još Deutsche Bank i Privredna banka Zagreb. Spomenuti je konzorcij odbijen navodno zbog previsoke cijene.
Kako je čitav postupak obavijen velom tajne, ponuditelji čak ne znaju ni tko predsjeda Vladinom komisijom, nakon što je Damir Ostović smijenjen s čela Hrvatskog fonda za privatizaciju.
Druga sporna činjenica na koju upozoravaju stručnjaci kojima je poznat tijek natječaja jest ta što konzorciju koji čine HSBC, Zagrebačka banka, Interkapital i Željko Perić odvjetničke usluge pruža odvjetnički ured Bogdanović-Dolički. Isti odvjetnici, naime, zastupaju Darka Ostoju u sporu protiv Vlade u slučaju Liburnia vrijednom 1,2 milijarde kuna. Nedopustivo je da Ostojini odvjetnici, koji ujedno s njim dijele iste poslovne prostore u Ulici von Humbolta u Zagrebu, istodobno za Vladu obavljaju tako osjetljiv posao kao što je privatizacija Ine, upozoravaju Nacionalovi izvori.
Problem bi mogao biti i HSBC-ov regionalni menadžer Philip Wolf. On je u vrijeme prvog kruga privatizacije Ine bio angažiran ispred Deutsche Banka kao Inin konzultant. Nakon obavljena posla i prodaje MOL-u 25 posto plus jedne dionice, Wolf je prešao u HSBC, a u Deutsche Banku sumnjiči ga se da je neovlašteno prisvojio dokumentaciju iz tog posla koju sada koristi kao predstavnik konkurentskog HSBC-a.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika