Objavljeno u Nacionalu br. 516, 2005-10-03

Autor: Eduard Šoštarić

TRGOVINA ORUŽJEM

HS Product i Heckler & Koch u ratu za HV

MORH je od njemačkog proizvođača Heckler & Koch kupio 100 jurišnih pušaka za 100.000 eura, a u konkurenciji je još hrvatski proizvođač pušaka iz Karlovca HS Product

Hrvatska jurišna puška bit će i jeftinija, a sa svojih 2,5 kg težine u osnovnom modelu i znatno lakša od drugih. Usto, cijev puške duga je 500 milimetar, što je jedinstveni slučaj, a početna brzina ispaljivanja 1000 metara u sekundi, dok se u minuti ispaljuje od 500-600 metakaHrvatska jurišna puška bit će i jeftinija, a sa svojih 2,5 kg težine u osnovnom modelu i znatno lakša od drugih. Usto, cijev puške duga je 500 milimetar, što je jedinstveni slučaj, a početna brzina ispaljivanja 1000 metara u sekundi, dok se u minuti ispaljuje od 500-600 metakaMinistarstvo obrane Republike Hrvatske i njemački proizvođač oružja Heckler & Koch (HK) ovaj će tjedan potpisati prvi ugovor o kupnji stotinu jurišnih pušaka G-36 za potrebe hrvatskih oružanih snaga, ponajviše za opremanje hrvatskih vojnika u mirovnoj operaciji u Afganistanu.
Ugovor je vrijedan nešto više od stotinu tisuća eura, a postoji i realna mogućnost da njemački proizvođač HK ustupi Hrvatskoj vojsci još 50 istih pušaka bez naknade na rok od dvije godine. Nakon isteka toga roka, MORH može 50 pušaka vratiti ili ih kupiti uz naknadu, doznao je Nacional iz pouzdanih izvora bliskih kabinetu ministra.
Spomenutim ugovorom te za ovaj tjedan najavljenim testiranjem renomiranih svjetskih proizvođača pušaka u Hrvatskoj, i neslužbeno će otpočeti bitka za opremanje Hrvatske vojske s dvadesetak tisuća jurišnih pušaka, u koju će se uključiti i hrvatski proizvođač HS Product iz Karlovca sa svojom jurišnom puškom.
Konačan odabir dobavljača novih hrvatskih pušaka mogao bi biti za tri ili četiri godine. Očekuje se da uz Heckler&Koch i karlovački HS Product, natječaju pristupe američki Colt i belgijski FN Herstal, austrijski Aug Steyr te izraelski IMI. No najveća borba očekuje se između Heckler&Kocha i karlovačkog HS Producta, a razloga je više.
Pokaže li se karlovačka jurišna puška doista pouzdanim modularnim oružjem u svim ekstremnim uvjetima korištenja, a osobito borbenima, vrlo je vjerojatno da će Heckler&Koch imati vrlo ozbiljnu konkurenciju ne samo u Hrvatskoj nego i u svjetskim razmjerima. To više jer je potporu razvitku hrvatske jurišne puške dao i američki Springfield kupivši određenu količinu pušaka radi testiranja na američkom tržištu, a prvi rezultati pokazuju da hrvatska puška mnogim rješenjima uvelike kvalitetnija od drugih renomiranih proizvođača.
Dok se sredinom devedesetih u hrvatskoj javnosti s podsmjehom govorilo o razvitku hrvatskog pištolja, u Karlovcu je stručni tim predvođen konstruktorom Markom Vukovićem bez nekog skretanja pozornosti na sebe napravio savršeno oružje koje je pomelo dotad neprijepornu konkurenciju u svijetu pištolja: austrijski Glock, češku Zbrojovku, talijansku Berretu.
Nakon svjetskog uspjeha s pištoljem i istiskivanja austrijskog Glocka s većeg dijela tržišta, nitko više ne može tvrditi da i novi proizvod konstruktora Marka Vukovića preko američkih partnera neće u pet godina istisnuti i dobar dio renomiranih proizvođača jurišnih pušaka sa svjetskog tržišta. Danas je karlovačka puška još u fazi ispitivanja, javnosti nisu dostupni rezultati testnih tvorničkih gađanja, puška nije bila na trupnim ispitivanjima u Hrvatskoj vojsci, ali su već vidljive i neke inovacije. Okidanje na podcijevnom bacaču granata moći će se obavljati izravno s tijela puške, što nije slučaj s drugim svjetskim proizvođačima jurišnih pušaka. Također, princip bravljenja zatvarača bit će znatno pouzdaniji nego kod konkurencije.
Hrvatska jurišna puška bit će i jeftinija, a sa svojih 2,5 kg težine u osnovnom modelu i znatno lakša od drugih. Usto, cijev puške duga je 500 milimetar, što je jedinstveni slučaj, a početna brzina ispaljivanja 1000 metara u sekundi, dok se u minuti ispaljuje od 500-600 metaka. HK G36 ima najdužu cijev – 480 milimetara, a početna brzina ispaljivanja iznosi 900 metara u sekundi. Koliko će takve razlike biti prednost a koliko nedostatak, pokazat će vrijeme, no sve su to rješenja koja bi trebala uznemiriti konkurenciju.
Spremnost proizvodne linije za serijsku proizvodnju te primjena najnovijih tehnologija u izradi puške u Karlovcu nisu i jedine reference koje bi potaknule MORH da vrlo ozbiljno razmotri opremanje vojske hrvatskim jurišnim puškama. Sigurno je i blizina tvornice, brza opskrba rezervnim dijelovima i preskakanje birokratskih prepreka pri uvoznim dozvolama važan argument za MORH. No prije svega se traži pouzdanost i kvaliteta puške. Puno toga ovisi o tome kakvi će biti tehničko-taktički zahtjevi stručnjaka unutar MORH-a i hoće li karlovačka puška zadovoljiti te zahtjeve, odnosno hoće li idejno rješenje biti zadovoljeno.
U svakom slučaju, traži se modularnost i pouzdanost, odnosno da se puška u vrlo kratkom roku može prenamijeniti za bilo koji oblik borbenih djelovanja i da na sebi može integrirati svu potrebnu opremu, ovisno o uvjetima i zadacima misije. Sigurno je da razvitak karlovačke jurišne puške ide u dobru smjeru te da HS Produkt ima svu potrebnu tehnologiju za proizvodnju puške, čak i za proizvodnju vlastite cijevi, jer je kupljen stroj za kovanje vrijedan tri milijuna eura, što do prije godinu dana nije bilo moguće, a iznimno je važno kako bi se moglo izaći na svjetsko tržište.
"U posljednjih nekoliko godina u tvrtku je uloženo četrdesetak milijuna eura. Riječ je o strojevima visoke tehnologije CNC, kompjuterski vođenima u zadanim parametrima. Osobito važnim smatram kupnju stroja za kovanje, čime smo riješili problem s izradom vlastite cijevi", istaknuo je direktor tvrtke HS Produkt Željko Pavlin.
U MORH-u vlada veliko zanimanje za mogući početak serijske proizvodnje novog oružja domaćeg podrijetla. Razlog je ponajprije najavljena modernizacija Oružanih snaga puškom koja odgovara NATO-ovim standardima, ali i ništa manje bitna zakonska obveza Ministarstva da izravno potiče domaće gospodarstvo.
Ako hrvatska puška i ne bude konačan izbor za opremanje Oružanih snaga, HS Produkt će s obzirom na usvojenu tehnologiju posve sigurno biti strateški partner stranom dobavljaču kroz offset program, a to znači da će se najmanje 30 posto cjelokupne puške izraditi u Karlovcu.
Ovih je dana Nacionalu takvu mogućnost najavio i predstavnik Heckler&Kocha za Hrvatsku Marco Pfisterer: "Upoznati smo s uspjesima karlovačke tvornice i s njihovom namjerom da uskoro krenu u tržišnu utakmicu sa svojom puškom. Ako bi kojim slučajem moja tvrtka bila izabrana za opremanje Hrvatske vojske jurišnim puškama, sigurno ćemo uspostaviti vrlo bliske poslovne i partnerske odnose s HS Productom kao dijelom offset programa, jer u Karlovcu postoji vrlo kvalitetan ljudski i tehnički potencijal, ali o tomu svemu više kad dođe vrijeme i kad hrvatsko ministarstvo obrane raspiše natječaj".
Direktor Pavlin je za Nacional rekao da se razvitak hrvatske jurišne puške ne može promatrati samo kroz opremanje Hrvatske vojske jer je hrvatsko tržište premalo za njih. Vrlo dobra suradnja s američkim Springfieldom na prodaji pištolja HS 2000 mogla bi se pokazati dobitnom kombinacijom i za pušku koja se razvija u Karlovcu, tako da opremanje Hrvatske vojske njihovom puškom, koliko god važno za tvrtku, nije presudno za proboj na svjetsko tržište.
Zbog svega spomenutog o novoj hrvatskoj puški, ne treba se čuditi i većem angažmanu njemačkog HK na hrvatskom tržištu jer sigurno ne želi doživjeti neugodna iznenađenja, poučen iskustvima austrijskog Glocka koji je s nevjericom gledao na proboj hrvatskog pištolja iz Karlovca. Uspije li hrvatska jurišna puška iz Karlovca biti ta koja će opremiti postrojbe Hrvatske vojske, bit će to najbolja referenca za njezin izvoz bilo gdje u svijetu.
Stoga je jasno da će konkurencija pokušati odgovoriti na najbolji mogući način i sebe predstaviti u najboljem svjetlu te poraziti konkurenta tamo gdje je najvažnije - u njegovu dvorištu. Primjerice, hrvatski specijalci MUP-a već su opremljeni puškom HK G-36, HK financirao je u Hrvatskoj uništavanje tisuću komada starih kalašnjikova kalibra 7,62 mm raznih proizvođača i modela, a suradnja između njemačke i hrvatske vojske u Afganistanu rezultirala je nabavom stotinu pušaka za hrvatske vojnike u mirovnoj misiji u Afganistanu.
Njemačka tvrtka Heckler& Koch svrstava se među najpoznatije i najsuvremenije proizvođače streljačkog vatrenog oružja na svijetu. Na zahtjev američke vlade razvila i novu jurišnu pušku XM-8, čija je platforma upravo G36, a tijelo ergonomski prilagođeno zahtjevima američke vojske, s futurističkim izgledom, integriranim optičkim ciljnikom, mogućnošću ugradnje termovizijske kamere i cijevi za projektil 25 mm s navođenjem preko vizira. Tvrtka Heckler & Koch (HK) modificirala je i standardnu jurišnu pušku američke vojske M16. Razvijena je u američkoj podružnici HK Defense – sjedište tvrtke je u Oberdorfu u Njemačkoj – i označena kao HKM4.
Program razvitka HKM4 izrastao je iz programa unapređenja SA80, jurišne puške britanske vojske. Britanska je vojska bila prisiljena angažirati tvrtku HK kako bi njihovu standardnu jurišnu pušku, koja je već bila na zlu glasu zbog loših značajki, osobito iz operacije Pustinjske oluje, pretvorio u pouzdano i korisno oružje. Program je pokrenut 2000., unapređenja će koštati oko 167 milijuna USD, odvija se tempom od 4000 pušaka SA80 na mjesec i trebao bi do 2006. obuhvatiti preradu 200.000 pušaka. Posao je obavljen izvrsno i modificirane puške SA80A2 rabe se u operacijama u Afganistanu i Iraku bez pritužbi.
Jurišna puška njemačkog proizvođača G-36 puno je duže u operativnoj uporabi i – za razliku od svih konkurenata – koristi se u najekstremnijim borbenim uvjetima na terenu što joj daje određenu prednost pred hrvatskom puškom koja je u fazi testiranja. Automatska puška AK-47, kojom je danas opremljena Hrvatska vojska, teška je 4,3 kilograma, bez bacača granata, a početna brzina iznosi 710 metara u sekundi. Stoga je posve jasno da će hrvatski vojnici, odabirom jedne ili druge puške, za nekoliko godina imati pouzdanije i kvalitetnije naoružanje od sadašnjeg.

Vezane vijesti

Šveđaninu nađeno oružje u prtljazi

Šveđaninu nađeno oružje u prtljazi

Zbog posjedovanja oružja koje mu je pronađeno u osobnoj prtljazi u Zračnoj luci Split policija je prekršajno prijavila državljana Švedske, doznaje se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika