Objavljeno u Nacionalu br. 528, 2005-12-26

Autor: Vedrana Rudan

ZLOĆE I POVRĆE

U logoru usred mraka

Kako od silovanja zaštititi hrvatske kćeri kojima očevi nemaju auto ili one koje nemaju očeve ili one koje nemaju očeve mudre suce, gospodin sudac Marin Mrčela nije izvolio reći

Vedrana RudanVedrana RudanPostoji li itko u Hrvatskoj tko nema mišljenje o gospićkom sucu koji smatra da nije silovanje kad ti muškarac provali u sobu i uvali prst u anus? Naši mediji koji jedini brane Žrtvu od Sistema pobrinuli su se da vijest o gospićkom sucu prodre u svaki hrvatski dom. O njemu i suspektnom silovatelju govorilo se čak i u jako gledanoj z a b a v n o j emisiji Hrvatske televizije u kojoj se lijepa glumičica zalaže da tom sucu suspektni silovatelj uvali prst u anus. Publika se smijala i pljeskala. Ne bi se trebalo ljutiti na glumičicu. Glumičica je ipak samo glumičica, u toj emisiji se gosti bore za naklonost gledatelja, što si slikovitiji i bliži puku, to je vjerojatnije da će ti puk dati više glasova. Nije bilo tako. Gledatelji Hrvatske televizije kaznili su glumičicu. Zato što se prostački narugala žrtvi. Sigurna sam, bez zle namjere. O gospićkom suspektnom silovatelju i čudnom sucu na Hrvatskoj je televiziji govorio i gospodin Mrčela.

Tko je gospodin Mrčela? Gospodin Mrčela je sudac Županijskog suda u Zagrebu kojeg Hrvatska televizija redovito ugošćava kad narodu želi pokazati da u hrvatskom pravosuđu, osim čudnih sudaca, postoje i civilizirana, elegantna, trendi ošišana i turbopametna gospoda koja će nama neukima objasniti... Što? Gospodin Mrčela nam je objasnio. Prvostupanjske presude su prvostupanjske, što znači da su prvostupanjske, to jest nisu pravomoćne pa ih ne treba uzimati previše ozbiljno dok Vrhovni sud ne kaže svoju. Gospodin Mrčela nam je u gledanoj o z b i lj n o j emisiji Hrvatske televizije usput objasnio i kako bi se neke Hrvatice mogle zaštititi od silovanja. On ima 15-godišnju kćer kojoj stalno govori da ne ulazi u automobil kojim upravlja nepoznati muškarac. Gospodin Mrčela brine se i za naše kćeri. Hrvatsko žensko ne bi smjelo, kad padne mrak, prolaziti kroz park jer bi taj čin mogao biti doprinos žrtve zločinu... To nije sve.

Gospodin Mrčela, kad god može, ode autom po svoju kćer. Kako od silovanja zaštititi hrvatske kćeri kojima očevi nemaju auto ili one koje nemaju očeve ili one koje nemaju očeve mudre suce, gospodin Mrčela nije rekao. Ništa nije rekao ni o presudi gospićkog suca ni o gospićkom sucu. O presudi nema smisla govoriti dok je nepravomoćna, o sucu kome nije prvi put da piše čudna objašnjenja još čudnijih presuda gospodin Mrčela također nije želio detaljno razglabati. Gospodin Mrčela jest sudac i... i kolega onog gospodina iz Gospića i jest bio pozvan u emisiju da govori o gospićkom slučaju, pa ipak je priliku iskoristio da naglasi da je on prije svega m u š k a r a c koji
z n a kako ženska bića zaštiti od silovanja u zemlji u kojoj sude suci slični gospodinu iz Gospića.

Je li Mrčela bitan u priči o gospićkom suspektnom silovatelju? Ima li uglađeni, blagoglagoljivi gospodin koji nosi tamne dokoljenke i skupe cipele ikakve veze s gospodinom sucem iz gospićkog mraka koji nikad neće ući u televizijski studio? Postoji li neka tanka nit koja povezuje Dobrog Dečka i Lošeg Dečka? Treba oprostiti meni pravno i na sve druge teme neukoj sljepici na ovom prestrašnom pitanju, ipak ću ga izreći, tko je ovdje dobar, tko je ovdje loš? O gospodinu iz Gospića sve znamo, ajmo analizirati što je rekao gospodin Mrčela. Nekoliko je puta ponovio kako je u čitavoj priči bitan Vrhovni sud. Vrhovni sud? Je li to onaj sud koji na početku ovog procesa nije dopustio da se suđenje premjesti iz Gospića u Rijeku? Je li to onaj sud koji je ovih dana ubojici Bulju smanjio kaznu jer ima malu djecu? Iznad Vrhovnog suda u koga se gospodin Mrčela kune postoji Ustavni sud. Tko odlučuje u Ustavnom sudu, najvišem sudu u zemlji?

I bivši predsjednik Vrhovnog suda, gospodin Vuković, koji je davno rekao da se u obrambenom ratu ne mogu činiti ratni zločini. Tamo sjedi i gospodin Vukojević, koga je "Bošnjakinja iz Stoca optužila da ju je pokušao silovati u HVO-ovu logoru Vojno kraj Mostara", kako piše u najnovijem Feralu. Ti prastari podaci svima su poznati osim gospodinu Mrčeli, koji zato tako slijepo vjeruje u najviše hrvatske sudove. Nikad, gospodin Mrčela to ne zna, n i k a d se priča o suspektnom silovatelju u Ustavnom sudu nije stavila na dnevni red i skinula s njega.

Da se kojim slučajem o toj temi povede razgovor u studiju Hrvatske televizije, neće, "Latinica" je ukinuta, da netko spomene slučaj sirote Muslimanke po kojoj je navodno plazio gospodin Vukojević, gost gospodin Mrčela vjerojatno bi rekao da se to dogodilo zato što je gospodična Muslimanka po mraku šetala hrvatskim koncentracijskim logorom. Ide mi na živce Hrvatska televizija koja perfidno iskorištava svoju zastrašujuću moć i stalno nam nudi likove poput gospodina Mrčele kao predstavnike takozvane civilizirane Hrvatske. Gospodin Mrčela je taj koji bi nama građanima trebao poručiti da hrvatsko sudstvo nije trulo, da hrvatski suci nisu primitivni divljaci puni svakojakih predrasuda, da Vrhovni sud čine moralni ljudi i stručnjaci koji će ispraviti sve malobrojne greške malobrojnih grešnika, da svakom zločinu žrtva daje doprinos, da se silovanje može spriječiti neulaženjem u mračni park... Strašno! Strašno! Strašno! To je s t r a š n o!!!! Mrčela je problem, ne gospićki primitivac. I Vukojević je problem. I Vuković je problem. Uvijek su oni gore problem, a oni dolje tema. Žao mi je gospićkog suca. Srcu su mi uvijek bili bliži iskreni divljaci od pretencioznih, ušminkanih demagoga, visokoobrazovanih nacića i nedodirljivih silovatelja.

Vezane vijesti

'Presudilo kopanje po slučaju Pukanić'

'Presudilo kopanje po slučaju Pukanić'

"Hrvatska, ovakva kakva je sada, ne bi smjela u Europu, ali joj se na neki način progledalo kroz prste. Ne bi smjela, ne samo što se tiče slobode… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika