02.01.2006. / 15:29

Autor: Ante Pavić

PLIN

Naftaplin apelirao na racionalno trošenje plina

Iz INA Naftaplina u ponedjeljak su izvijestili da je uvoz prirodnog plina iz Rusije preko Ukrajine smanjen je za oko 33 posto. Iako trenutnu situaciju u opskrbi plina u Hrvatskoj ocjenjuju zadovoljavajućom te za sada ne očekuju veće probleme u opskrbi plinom ipak su upozorili sve potrošače da maksimalno racionalno koriste plin. Apsolutni prioritet u opskrbi ima široka potrošnja, dok su velikim potrošačima već reducirane isporuke plina. Hrvatskoj elektroprivredi tako je prepolovljena isporuka plina i ona umjesto dosadašnjih 80.000 kubika, dobiva 40.000 kubika na sat, a od sredine prosinca plin se ne isporučuje ni kutinskoj Petrokemiji koja je u redovnom remontu do sredine siječnja. Trenutna potrošnja prirodnog plina u Hrvatskoj je oko 400.000 prostornih metara na sat. Uz reducirane količine ruskog plina te se potrebe zadovoljavaju proizvodnjom s domaćih polja koja je, kažu u Naftaplinu, maksimalna, te s odgovarajućim količinama iz podzemnog skladišta Okoli.

I naftne kompanije susjednih država već su izvijestile o snažnom padu opskrbe ruskim plinom, austrijski OMV izvijestio je o smanjenju isporuke ruskog plina za oko trećinu, a mađarski MOL o smanjenju za oko 40 posto. Rusija je u nedjelju prekinula isporuku susjednoj Ukrajini jer je Kijev odbio ispuniti zahtjev Moskve o četverostrukom povećanju cijena plina. Prekid isporuke ubrzo je utjecao na zemlje u središnjoj Europi budući da plinovod kojim se isporučuje plin Europi prelazi preko Ukrajine. U 'ratu' oko cijena koji je izbio između Rusije i Ukrajine, ruski je državni monopolist Gazprom u nedjelju prekinuo isporuku plina Ukrajini te je optužio tu zemlju da krade plin koji preko njezinog teritorija ide prema zapadnoj Europi. U Naftaplinu ocjenjuju kako je daljnja situacija neizvjesna, jer je teško predvidjeti mogući razvoj događaja između Ukrajine i Rusije. «Ne očekujemo probleme u opskrbi tijekom ovog i idućeg tjedna, ako ova situacija i potraje», kazala je direktorica Sektora komercijalnih poslova Naftaplina Nataša Vujec, napominjući kako se nadaju da ta situacija ne može potrajati duže od 15 dana. Kako bi se nadoknadile reducirane količine ruskog plina, Naftaplin je već krenuo u razgovore o mogućem interventnom uvozu prirodnog plina iz Europe, a povratnu informaciju o tim mogućnostima očekuju tijekom dana.

Norveški su dužnosnici, međutim, izvijestili u ponedjeljak kako ta zemlja, koja je najveći izvoznik prirodnog plina u zapadnoj Europi, proizvodi punim kapacitetom i ne može ispuniti prazninu u opskrbi središnje Europe uzrokovanu ruskim prekidom isporuke plina Ukrajini. Norveški plinovodni sustav isporučuje dnevno gotovo rekordno visokih 270 milijuna prostornih metara plina dnevno u Europi i Velikoj Britaniji, a mali višak transportnog kapaciteta ne može se ispuniti budući da nije raspoloživa veća proizvodnja, istaknuli su dužnosnici.

Njemačka je u ponedjeljak upozorila Rusiju da bi jednostrana odluka Moskve o prekidu isporuka plina Ukrajini mogla pogoršati gospodarske veze Moskve sa Zapadom. Njemački ministar gospodarstva Michael Glos, čija zemlja je najveći ruski klijent što se tiče isporuka plina, rekao je da Moskva mora razumno postupati. "Trideset posto našega plina stiže trenutno iz Rusije. To bi se trebalo uvećati", izjavio je Glos za njemačku radio postaju WDR. "No, može se uvećati samo ako znamo da se možemo osloniti na isporuke s istoka".

 

Vezane vijesti

Poskupljenje struje i plina je zakonito

Poskupljenje struje i plina je zakonito

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) priopćila je danas kako je Vlada prošlotjedne odluke o povećanju cijena energije donijela na temelju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika