24.01.2006. / 14:41

Autor: Tina Zlatar

KAMEN INGRAD

Državni inspektorat prijavio Peru Kovačevića

Nelegalni eksploatatori šljunka uskoro na Državnom odvjetništvu

Državni inspektorat u zadnjih je godinu dana otkrio da od 350 poduzeća koja se bave istraživanjem i eksploatacijom mineralnih sirovina 150 radi nezakonito, objavio je u utorak Novi list. Za takvu situaciju s kamenolomima glavni Državni inspektor Kruno Kovačević optužio je bivšeg tajnika Kabineta glavnog Državnog inspektora Peru Kovačevića, zbog potpisivanja 15 rješenja u listopadu 2003. godine. Sadašnji inspektor tvrdi da je Pero Kovačević potpisao ta rješenja kako bi nelegalnim eksploatatorima produžio rok za obustavu rada zbog  izgradnje autocesti. Rješenja su proglašena nevažećim jer, kako je otkriveno unutarnjom revizijom u Inspektoratu, Pero Kovačević  ih nije smio izdavati. U cijelu priču uključilo se i Državno odvjetništvo, koje će ispitati ulogu Pere Kovačevića i ostalih sudionika koji su bili upleteni u cjelokupni slučaj. Prema riječima Krune Kovačevića, nelegalna eksploatacija započela je 2000. godine, a inicirana je brzom zaradom zbog gradnje autocesti. Pero Kovačević, danas zastupnik HSP-a, opovrgava navode Krune Kovačevića te ističe da je “cijelu borbu protiv nelegalne eksploatacije 2001. godine pokrenuo Branko Jordanić, bivši glavni inspektor”. Optužbu za potpisivanje nelegalnih rješenja Pero Kovačević objašnjava: "Za to sam imao dozvolu glavnog državnog inspektora i tim privremenim rješenjima tih 15 tvrtki nije amnestirano".   
Nagodbe su sklopljene sa 34 poduzeća, među kojima je i Kamen Ingrad, a 138 poduzeća prijavljeno je Državnom odvjetništvu. Prema podacima Državnog inspektorata tijekom 2004. i 2005. godine, 138 poduzeća stekla su protupravnu imovinsku korist u vrijednosti od 476 milijuna kuna za gotovo 16 milijuna kubičnih metara nelegalno eksploatiranih mineralnih sirovina. Prema odluci Vlade, iz travnja 2005. godine, odvjetništvo je krenulo u sklapanje nagodbi kojima se svakom dužniku moglo oprostiti do 50 posto duga. Detalji nagodbi nisu poznati, no sadašnji inspektor ističe kako su 34 tvrtke s kojima je nagodba sklopljena u proračun trebale uplatiti 122 milijuna kuna. “Velika se prašina digla oko Kamen Ingrada, pa je interes Inspektorata izvijestiti javnost o njegovoj ulozi u cijeloj priči”, rekao je Kovačević. Prema njegovim riječima, ukoliko se ispostavi nelegalno poslovanje, Inspektorat bi uskoro mogao zapečatiti Kamen Ingrad.

Vezane vijesti

Istarski kamen za novi most u Veneciji

Stoljećima je samo jedan most povezivao dvije obale Grand kanala u Veneciji, ujedno i najpoznatiji most u gradu, Ponte di Rialto. Nakon njega su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika