26.01.2006. / 11:33

Autor: Ante Pavić

PALESTINA

Hamas pobjednik palestinskih izbora, Korei najavio ostavku

Palestinski radikalni islamski pokret Hamas tvrdi da je osvojio većinu glasova na izborima za palestinski parlament i tako dobio priliku da sastavi palestinsku vladu.   "Hamas je osvojio biše od 70 mjesta na pojasu Gaze i na Zapadnoj obali što znači više od 50 posto glasova", kazao je Ismail Haniyeh koji je predvodio Hamasovu listu na izborima održanima. "Prema podacima kojima raspolažemo, Hamas je osvojio više od 50 posto mjesta u palestinskom parlamentu", dodao je Adnan Afrur, dužnosnik Hamasa na Zapadnoj obali.
Palestinski premijer Ahmad Korei u četvrtak je najavio svoju ostavku te izjavio kako bi Hamas trebao sastaviti novu palestinsku vladu nakon parlamentarnih izbora održanih u srijedu. "Potrebno je poštivati izbor naroda i stranka koja je osvojila većinu na parlamentarnim izborima treba sastaviti novu vladu", istaknuo je palestinski premijer. Izborno povjerenstvo trenutačno nema komentara i očekuje se da će objaviti prve preliminarne rezultate u četvrtak navečer. Koliko će ova pobjeda zakomplicirati političku situaciju na Bliskom Istoku, svjedoči i izjava povjerenika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane koji je u prosincu prošle godine izjavio da bi EU, inače najveći donator palestinskih vlasti, mogla smanjiti pomoć pobijedi li islamistički pokret Hamas na parlamentarnim izborima. Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan palestinske je izbore označio kao «povijesni i značajan trenutak te dodao kako Sjedinjene Države podržavaju Palestince na njihovom putu prema demokratskoj, neovisnoj državi, ali je ponovno istaknuo kako američka vlada ne priznaje organzaciju Hamas :»Naše je stajalište vrlo jasno i ono se nije promijenilo. Ne želimo imati posla s Hamasom. Hamas je teroristička organizacija. Pod sadašnjim okolnostima, ne vidim mogućnost da se to promijeni.»Ovi izbori pokazali su da su bila točna predviđanja da će umjerena stranka Fatah, koju je osnovao preminuli Jaser Arafat, izgubiti ove izbore, nakon što je prethodno izgubio i lokalne izbore . Službeni Izrael, koji podržava Fatah sada će se, očito morati pomiriti s pobjedom radikalne skupine Hamas.

Vezane vijesti

Video: Nesmetano pucanje po Palestincima

Video: Nesmetano pucanje po Palestincima

Video koji je objavila izraelska grupa za ljudska prava prikazuje, kako se čini, naseljenike kako pucaju na skupinu palestinskih prosvjednika dok… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika