Objavljeno u Nacionalu br. 536, 2006-02-20

Autor: Ivo Pukanić

KOMENTAR TJEDNA

Kome treba Zaklada

Ivo PukanićIvo PukanićIako je prošlo nekoliko tjedana od osnivačkog igrokaza "Zaklade za istinu o Domovinskom ratu", tek sada, kada bi se trebao početi skupljati novac, cijela situacija koja bi mogla završiti katastrofalno postaje zanimljiva. A glavna dvojica koji bi u toj situaciji mogli nastradati zovu se Ante Gotovina i Ivo Sanader. Zašto jedan, zašto drugi?
Najmanje što Anti Gotovini treba prije i za vrijeme suđenja je politizacija cijelog procesa. Sastav ljudi koji su se okupili na tom skupu, gdje je nedostajao još samo Ivić Pašalić, koji je ondje poslao nekoliko svojih teledirigiranih satelita, jamči da ta "Zaklada..." mora poslužiti prije svega za dva cilja. Prvi je politička promocija desničarskih, davno kompromitiranih mrtvaca. Drugi je cilj da netko strpa koji dolar u svoj nikada dovoljno napunjen džep, i to dolar skupljen od sirotinje po dijaspori i javnih poduzeća koja će prema direktivi Vlade morati davati novac u tu "Zakladu...". Treba li Anti Gotovini, koji će voditi bitku svog života, da se iza njegova imena kriju i promoviraju raznorazni politički luzeri i bogate sitni špekulanti? Postavlja se pitanje zašto su na takvu "Zakladu..." pristali njegovi odvjetnici? Perfidnost organizatora cijele predstave išla je toliko daleko da su za njezinu "promociju" angažirali sina šefa SDP-a da bi pokazali "nacionalno jedisntvo" u tom projektu. A cilj im je bio vrlo jednsotavan - željeli su zatvoriti usta opoziciji i spriječiti bilo kakvu kritiku. A Ivo Sanader? Zašto je on pristao na takvu sramotnu stvar?

Nakon što je morao poštovati Zakon i Ustav te učiniti sve da se bjegunac Gotovina uhiti i izruči Haagu, navukao je na sebe bijes stranačke desnice i simpatizera. Kako bi se pred njima opravdao i vratio izgubljeni rejting, bio je spreman pristati na sve što se od njega traži kad je riječ o Gotovininoj obrani. Tako nije pitao ni koliko će sve to koštati, niti je u tom trenutku puno razmišljao o političkim posljedicama tog poteza.

Nije odmah shvatio da svojom odlukom o osnivanju "Zaklade..." postaje kum jedne vrlo opasne organizacije s velikim apetitima, koja je pod egidom "traženja istine o Domovinskom ratu" financirana državnim novcem i spremna u kratkom razdoblju izbaciti Sanadera ne samo iz HDZ-a nego i iz politike.
Treba jednom jasno reći da su sva ta traženja "istina o Domovinskom ratu" obične gluposti. Svaki pošteni građanin Hrvatske zna da je to bio opravdan i pravedan rat za oslobođenje zemlje od srpske agresije. Problem je u tome što su u Haagu podignuli optužnicu ne samo protiv trojice generala nego i protiv Hrvatske. I tu Hrvatsku treba obraniti - u Haagu. Neće je obraniti Igor Zidić, Ljerka Mintas-Hodak i Borislav Škegro. Obranit će je najbolji svjetski i domaći odvjetnici, kojima država Hrvatska mora omogućiti najbolje uvjete - svu potrebnu dokumentaciju i pravičnu novčanu naknadu. Velika je iluzija da će se Hrvatska moći obraniti samo kroz instituciju "prijatelj suda". Ona mora hrabro ući u spor, angažirati najbolje odvjetnike i, ako treba, pošteno se "potući" u Haagu i štititi svoje interese. Da je Ivo Sanader tako postavio problem i s točnim iznosom i transparentnim troškovima izišao pred Sabor, siguran sam da bi dobio opći koncenzus da se iz proračuna osigura taj novac. Naime, ništa u ovom trenutku nije važnije od toga da se pred međunarodnim sudom dokaže da trojica generala nisu krivi i da Hrvatska nije nastala na zločinačkom pothvatu.

Osnivanjem "Zaklade...", a ne transparetnim financiranjem cijelog postupka, Vlada pokazuje svoju slabost. Ivo Sanader mora čvrsto u svoje ruke uzeti cijelu stvar i postaviti je na zdrave temelje jer će se inače sve pretvoriti u katastrofu protkanu tisućama skandala. Ne smije se dozvoliti ni da odvjetnici nabijaju troškove kako im se prohtije. Odvjetničke su tarife vrlo transparentne u SAD-u i Velikoj Britaniji, gdje bi trebalo angažirati odvjetnički ured koji će zastupati Hrvatsku i usko surađivati s timovima trojice generala. Hrvatska u Haagu treba postupiti iznimno principijelno i oštro da zaštiti svoje interese jer više nema ni jednog razloga za "uvlačenje" Carli Del Ponte. Vlada je svoje izvršila i dokazala da nije štitila haaškog bjegunca. A sada kada je on u Haagu, ni Sanader ni Mesić ne trebaju se bojati javno reći kako se mora učiniti sve da se Gotovinu, Čermaka i Markača izvuče iz te situacije. To se neće dogoditi ako se u to krene sramežljivo, skrivajući se iza neke smiješne "Zaklade...". Iza tog projekta na krajnje transparentan način treba stati cijela država. Jedino tako ćemo pobijediti.

email to:Ivo Pukanic

Vezane vijesti

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Obrana generala Ante Gotovine pred Haaškim sudom pozvala je žalbeno vijeće da ne uzme u obzir nove argumente koje je na žalbenoj raspravi održanoj u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika