Objavljeno u Nacionalu br. 536, 2006-02-20

Autor: Marina Biluš

Branko Šoštarić, voditelj laboratorija za praćenje 'kravljeg ludila' tvrdi da kontrola te bolesti savršeno funkcionira:

'Meso iz legalne prodaje 100% je sigurno'

"Nema nikakve šanse da se u Hrvatskoj dogodi širenje ‘kravljeg ludila’, a pogotovo da se bilo tko u zemlji zarazi konzumirajući meso ili mlijeko iz redovne prodaje", izričito je za Nacional izjavio Branko Šoštarić, voditelj laboratorija za praćenje i dijagnostiku BSE-a (Bovine Spongiform Encephalopathy) Hrvatskog veterinarskog instituta u Zagrebu u kojem je 15. veljače trima testovima na uzorku mozga petogodišnje krave potvrđena sumnja na prisutnost priona, uzročnika BSE-a.
Svaku mogućnost zaraze ljudi ovom bolešću u Hrvatskoj Šoštarić je u razgovoru za Nacional odbacio upravo u trenutku kada je od vlade Velike Britanije dobio dozvolu da u tu zemlju unese sumnjivi uzorak mozga kako bi se detaljnom analizom u Centralnom veterinarskom laboratoriju u Waybridgeu utvrdilo je li doista riječ o prvom slučaju BSE-a u Hrvatskoj. U međuvremenu Europska je unija potvrdila da neće uvesti zabranu ili ograničenja uvoza mesa iz Hrvatske čak i ako se potvrdi da se ovdje pojavio prvi slučaj kravljeg ludila. S druge strane teška vijest za domeću govedarsku industriju pa i ukupnu Hrvatsku ekonomiju stigla je iz Bosne i Hercegovine, na koju otpada čak 70 posto ukupnog hrvatskog izvoza govedine, a koja je ovog vikenda zabranila uvoz govedine i goveđeg mesa iz Hrvatske. Prvi potencijalni slučaj kravljeg ludila ponovno je aktualizirao problematiku domaćeg crnog tržišta stoke i mesa. Na ilegalnom se tržištu, upozorio je HSS-ovac i bivši ministar poljoprivrede Božidar Pankretić, "na crno" prodaje i do 30 posto govedine. Hrvatske građane zbog toga je i aktualni ministar poljoprivrede Petar Čobanković upozorio da ne kupuju meso iz klanja za vlastite potrebe, koji su potencijalna opasnost širenja BSE-a. Šverc se teško može iskorijeniti, no upravo bi zbog toga građani trebali povećati oprez. Budu li se Hrvati doista pridržavali ovih upozorenja i vodili računa o porijeklu mesa koje kupuju šanse za zarazu ostat će ravne nuli. U to uvjerava i Branko Šoštarić napominjući kako je upravo činjenica da je na uzorku mozga krave iz Ivankova nađena sumnja na BSE dokaz da sustav kontrole te bolesti u Hrvatskoj funkcionira.
Niti jedan komad goveđeg mesa ne smije i ne može izaći iz klaonice dok nije dobivena potvrda da je testirano na BSE i da je nalaz negativan. Taj nalaz ne potpisuje jedna nego dvije osobe tako da je eliminirana svaka mogućnost pogreške.
Sve registrirane klaonice u Hrvatskoj moraju na analizu poslati uzorak mozga svake zaklane krave, a meso u preradu ili prodaju može otići tek kada dobiju potvrdu da nije zaraženo. Dakle, nema apsolutno nikakve mogućnosti da se u legalnoj prodaji nađe meso životinje zaražene BSE-om. Šoštarić dodaje kako situacija koja se u Hrvatskloj trenutačno događa s ‘kravljim ludilom’ na sreću nije nešto nepoznato i novo kako je bilo 1985. godine kada je u Velikoj Britaniji otkriven prvi slučaj BSE-a u svijetu i kada se o toj bolesti gotovo ništa nije znalo. Saznanja koja su stečena od tada do danas su u Europskoj uniji omogućila stvaranje efikasnih sustava nadzora i kontrole i kakva se i u Hrvatskoj provodi od 2001. godine.

Vezane vijesti

Branko Tuđen - novinarski apologet komunista i Franje Tuđmana

Branko Tuđen - novinarski apologet komunista i Franje Tuđmana

“Znam da će za neke ovaj rukopis biti naknadna pamet, uljepšavanje vlastite biografije, ispovijest konvertita, nekorektno odavanje ili puki trač. Ali… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika