Objavljeno u Nacionalu br. 536, 2006-02-20

Autor: Nacionalova redakcija

VANJSKA POLITIKA

SAD ne inzistira na slanju Hrvata u Irak

Visoki diplomatski izvor demantirao je za Nacional pisanje nekih medija po kojima je američka administracija zatražila od Kolinde Grabar-Kitarović slanje instruktora HV u Irak. Bliski suradnik ministrice vanjskih poslova tvrdi kako se u Washingtonu razgovarali o povećanju broja hrvatskih vojnika u misijama pod zapovjedništvom UN-a poput Afganistana. U ovoj zemlji vojni policajci iz Hrvatske slove kao jedan od najkvalitetnijih dijelova međunarodnog kontingenta i SAD smatra da bi u Kabul mogla otići još jedna satnija Hrvatske vojske.
Ovaj diplomat također tvrdi da SAD nije zatražio niti ratificiranje članka 98. kojim se onemogućava suđenje američkim vojnicima pred Međunarodnim sudom u Haagu. Prema njegovim riječima svi američki sugovornici su upućeni u unutarnje prilike u Hrvatskoj i jasno im je da niti saborski zastupnici, a niti predsjednik Stipe Mesić ne bi dopustili usvajanje ovakvih zahtjeva. Da to učine, oslabili bi položaj Ive Sanadera i njegove vlade što SAD-u nije u interesu.

Vezane vijesti

Počela turneja Hrvatskom

Počela turneja Hrvatskom

Proslava ovogodišnjeg Dana Europe i Europskog tjedna počela je 5. svibnja, na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Najveći projekt ovogodišnjeg programa u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika