27.04.2006. / 19:00

Autor: Nina Ožegović

KAZALIŠNA KRITIKA

Istina koja se ne mora složiti

'Pasijans', plesna predstava u koreografiji renomiranog slovenskog koreografa Iztoka Kovača

Na sceni su tri platna, mala kamera i starinska fotelja s lusterom iz sedamdesetih: izraelski performer Gali Kamer razgovara s lutkom, slovenski etno i jazz pjevač Aleš Hadalin zabavlja publiku virtuoznom i pomalo komičnom izvedbom narodnih pjesama, na ekranima se smjenjuje igra sjenki i lica izvođača, a uigrani plesači iz Hrvatske, Slovenije, Finske i Španjolske vrlo poletno dočaravaju zanimljive plesne slike. Ritam je na trenutke brz i dinamičan, zatim melonkoličan i sjetan, figure variraju od tipično plesnih do pomalo akrobatskih, odlično rješeno svjetlo funkcionira kao iznimno važna kategorija u predstavi, a opći pozitivni dojam zaokružuje ritam Dukea Ellingtona, Jimmyja Rusinga i slovenskih popijevki.
Ukratko rečeno, "Pasijans" u koreografiji renomiranog slovenskog koreografa i plesača Iztoka Kovača (43) je produkcijski vrlo kvalitetna, promišljena, nepretenciozna i atraktivna plesna predstava, koja se želi svidjeti, a usput suvremenim jezikom i bez patetike i sentimentalnosti dotaknuti problem komunikacije, usamljenosti i iluzornosti istine u današnjem vremenu. Naime, Kovač, inače, inženjer zaštite na radu, dobitnik 15-ak slovenskih i međunarodnih nagrada, te ljubitelj ekstremnih sportova, kojeg najviše inspiriraju njegovi sinovi, bio je potaknut drevnom indijskom parabolom o slijepim mudracima i slonu, te njihovom različitom percepcijom stvarnosti. Njihov doživljaj svijeta ovisio je o tome koji su dio tijela slona dotaknuli. Primjerice, onaj koji je dotaknuo surlu, svijet je doživio kao zmiju, a onaj koji je opipao trbuh - kao zid. Kovač i naslovom komada "Pasijans" poručuje da istina ovisi o našoj percepciji stvarnosti: pasijans se složi ili se ne složi. Tako i gledatelji slože ili ne slože priču iz predstave, ali se u svakom slučaju opuste.
"Pasijans" je koprodukcija Zagrebačkog plesnog ansambla, Kovačeve slovenske skupine En-Knap i ZKM-a, a u predstavi se kao plesač pojavljuje i sam koreograf, dok je scenograf hrvatski konceptualni umjetnik Goran Petercol. Ideja o predstavi je rođena prošle godine na Festivalu plesa i neverbalnog teatra u Svetvinčentu gdje je Kovač gostovao s djelom "Mozart". Kao što radi već godinama tako je i za ovaj projekt raspisao međunarodnu audiciju, jer teži "stvaranju sinergije grupe i kolektiva u kojem pojedinac dolazi do izražaja tek kad usvoji komunikaciju grupe". Već se pregovara o gostovanju predstave u Poljskoj, Švicarskoj, Italiji i Rusiji, a odmah nakon Zagreba odlazi u Požegu i Ljubljanu.


Vezane vijesti

Krokodil - Književni festival

Krokodil - Književni festival

Zagreb, 13. lipnja 2012. - Novi veliki ljetni festival Krokodil, regionalni i internacionalni festival čitanja, po prvi put od svog osnivanja održat… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika