02.04.2003. / 00:00

Autor: Petra Smoljak

SVIJET

AVION U KARANTENI ZBOG SARS-A

AVION U KARANTENI ZBOG SARS-A
Jedan avion američke zračne kompanije “American Airlines” zadržan je na nekoliko sati u karanteni na udaljenom dijelu aerodroma u kalifornijskom gradu San Joseu zbog sumnje da su neki od putnika zaraženi atipičnom upalom pluća – SARS-om. Nitko od putnika, koji je doletio iz japanskog glavnog grada Tokija, nije smio napuštati avion dok nisu došli zdravstveni radnici, odjeveni u posebnu zaštitnu odjeću. Oni su pregledali petoro putnika i članova posade, koji su imali sumnjive simptome. Za dvoje je smjesta ustanovljeno da nisu bolesni, a ostalo troje – koji su kašljali i imali visoku temperaturu – detaljnije su pregledani izvan aviona. I za njih je ustanovljeno da nemaju SARS, pa je tada dopušteno avionu do dođe do aerodromske zgrade, gdje su se svi putnici iskrcali.
SARS je već stigao u SAD, gdje je zabilježeno 69 slučajeva ove bolesti. No, poduzete su mjere da se bolesnici izoliraju, te tako spriječi epidemija. Epidemiolozi smatraju da najveća opasnost da se bolest dalje proširi ne dolazi od dosad zabilježenih slučajeva, nego od putnika, koji bi zaraženi stigli iz ugroženih azijskih područja, te ušli u SAD, te ne bi bili na vrijeme detektirani, jer bi oni mogli zaraziti veliki broj ljudi.

Vezane vijesti

Video: Zrakoplov sa 153 putnika udario u zgradu

Video: Zrakoplov sa 153 putnika udario u zgradu

Nigerijski putnički zrakoplov sa 153 putnika srušio se u nedjelju na jednu četvrt najvećeg nigerijskog grada Lagosa, rekao je direktor agencije za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika