Objavljeno u Nacionalu br. 553, 2006-06-19

 

ANALIZA NOGOMETNOG EKSPERTA

'Protiv Australije treba igrati Ivan Leko'

Nogometni stručnjak Ivo Šušak ekskluzivno za Nacional analizira igru Hrvatske i drugih reprezentacija na SP-u, te predlaže nova taktička rješenja

Nogometni stručnjak Ivo Šušak Nogometni stručnjak Ivo Šušak Prve dvije utakmice koje je Hrvatska odigrala na ovom Svjetskom prvenstvu taktički su dobro odrađene, ali nisu dobro završile za Hrvatsku. Ne može se reći da je poraz od Brazila i neodlučen rezultat s Japanom veliko razočaranje, ali donio je sumnju u naš krajnji plasman. Ipak, vjerujem da ćemo se trgnuti i pobijediti u predstojećem susretu s vrlo motiviranom Australijom kojoj je za prolaz dovoljan bod iz utakmice s Hrvatskom, a Hrvatska sada mora pobijediti da bi se plasirala u drugi krug. Zbog neefikasnosti napadača koji dosad nisu postigli nijedan gol i suspenzije braniča Roberta Kovača, vjerujem da će izbornik Zlatko Kranjčar napraviti promjene u koncepciji igre.

Problem Hrvatske je igra veznog reda koji odlično pomaže obrani, ali jednostavno nije dovoljno kreativan. Istini za volju, Hrvatska nije imala ni sreće da iskoristi neku od prilika za gol protiv Brazila, pa čak i Japana. No vezni igrači nisu stvorili dovoljno prilika za napadače, a premalo lopti dobivali su i bočni igrači, iako je u kvalifikacijama najveća snaga reprezentacije bila igra preko Srne i Babića. Kranjčar će protiv Australije sigurno izmijeniti izgled veznog reda. Smatram da u njemu treba naći mjesta za Ivana Leku koji od naših igrača najbolje zna dati završnu loptu napadačima. Dosad smo igrali s dva zadnja vezna igrača, ali sada ćemo morati igrati ofenzivnije. Stoga bi bilo dobro ostaviti Niku Kovača kao defenzivnog veznog, Ivana Leku postaviti ispred njega lijevo, a desno Kranjčara ili Modrića. Niko Kranjčar na prvenstvu nije pokazao svoj puni potencijal, iako je solidno igrao. No da bi dokazao da može biti ključni igrač reprezentacije mora znatno promijeniti pristup igri. On ima motorički potencijal kakav je imao i Robert Prosinečki, možda čak i bolji. Niko mora češće uzimati loptu i agresivnije igrati prema naprijed.

Smatram da kod njega nije problem količina trčanja jer on na ovom prvenstvu trči koliko i svi drugi. Ipak, ne otkriva se dovoljno i ne traži loptu. On utakmicu završi s dvadesetak dodira s loptom, dok je Robert Prosinečki imao pedesetak dodira s loptom, stalno ju je držao u nogama i otvarao se suigračima da mu dodaju. Neka Niko za početak samo oponaša način igre koji je Prosinečki igrao kad se vratio u Dinamo. Nakon suspenzije Roberta Kovača, mjesto za Ivana Leku najbolje je otvoriti vraćanjem Igora Tudora u obranu na mjesto Kovača. Tudor je tu poziciju često dobro igrao i u mladoj reprezentaciji. Iako se najavljuje da bi libera mogao igrati Šimić, smatram da ga je bolje ostaviti na poziciji desnog stopera na kojoj je dosad odlično igrao. Što se tiče napadača, ne bih mijenjao Dadu Pršu i Ivana Klasnića, iako do sada nisu zabili nijedan gol, a vjerujem da će ih i Kranjčar zadržati. Što se tiče Prše, njemu bi možda trebalo smanjiti defenzivne zadaće jer on je naš glavni igrač i najbolji napadač. Što se tiče izbora igrača, ja se kao i svi stručnjaci i oni koji poznaju nogomet u 95 posto slažem s izbornikom Kranjčarom. Na pripremama mi se svidjela igra Marijana Buljata koji jedini može zamijeniti Darija Srnu na poziciji desnog bočnog.

U utakmici s Japanom vidjelo se da polivalentni Ivan Bošnjak ipak nije dobra zamjena Srni. Tu poziciju može za nuždu igrati i Jerko Leko, ali on je ipak vezni igrač. U svakom slučaju, takva ofenzivnije postavljena reprezentacija trebala bi pobijediti Australiju. Nakon svega teško je biti prorok, ali i plasman u drugi krug bio bi velik uspjeh ove reprezentacije. Bez obzira na Cahilla i Kewela, od australskih je igrača po mom mišljenju najbolji Viduka, iako ne postiže puno golova. Iznimno je snažan, odlično prima loptu i ključni je čovjek reprezentacije. On naprijed prima loptu i čuva je dok u napad ne dođu vezni igrači i onda ih proigrava. Hrvatska će posebno pažnju morati posvetiti sprječavanju takve njegove igre. Iako je Australiji dovoljan bod, ne vjerujem da će oni igrati na neodlučeno. Njihov mentalitet ne dopušta im kalkuliranje, igrat će otvoreno. Nedjeljna utakmica s Brazilom pokazala je da su ranjivi u obrani i da im se može zadati gol, iako je njihovo samopouzdanje visoko zbog pobjede protiv Japana i solidne igre u porazu od Brazila. Općenito, čini mi se da smo nakon prvog kruga olako procjenjivali koliko je koja reprezentacija jaka, a drugi krug otvorio je pitanja o mogućnostima mnogih reprezentacija, pošto su neki od favorita dobili po prstima.

Prije svega, tu mislim na Italiju i Češku. Jako me razočarala i Francuska koja nakon dvije utakmice nema niti jednu pobjedu. Što se tiče Talijana, jako su me razočarali na utakmici s Amerikom. Gotovo cijelo poluvrijeme igrali su s 10 protiv 9 igrača. To je neusporedivo veća prednost nego igrati jedanaest protiv deset, jer devet igrača ne mogu dobro pokrivati teren. S tri igrača manje na terenu, prostora za kombinatoriku je na pretek. Ipak, Talijani nisu pronašli rješenje da uopće pritisnu Amerikance, a kamoli da postignu pogodak. Vidjelo se da je Italija prepotentno ušla u utakmicu, a Amerikanci su igrali zaista dobro i s pozitivnim sportskim fanatizmom.

Zanimljivo je da nakon dva kola u većini grupa sve reprezentacije imaju izglede za prolaz. Možda je najveće iznenađenje bio teški poraz Srbije i Crne Gore od Argentine 6:0. Što reći o tome, dovoljno je spomenuti da je Srbija i Crna gora u kvalifikacijama imala najčvršću obranu u Europi i primila samo jedan gol. No vidjelo se da nemaju pozitivnog sportskog fanatizma kakav je krasio Amerikance protiv Talijana. Igrači su kalkulirali, u momčadi nije bilo jedinstva. Srbija i Crna Gora ima igrače koji odlično igraju u vrhunskim klubovima u Europi, ali nedostatak motivacije u kombinaciji s brzim vodstvom argentinske reprezentacije doveo je do potpunog rasula. Sjećam se da je takav raspad sistema bio čest slučaj i u selekcijama predratne Jugoslavije, to je stvar loše psihološke pripreme. Slična stvar događa se i u zemljama bivšeg SSSR-a. U vrijeme dok sam dvije i pol godine bio izbornik Gruzije, dobro sam upoznao njihov mentalitet. Niti jedna nije uspjela stvoriti kult reprezentacije, uključujući i Rusiju. Njima je poziv za reprezentaciju zapravo poziv da soliranjem i individualnim pokazivanjem privuku pažnju neke bogate momčadi. Upravo je to bio i problem Ukrajine koju je Španjolska prelako pobijedila s 4:0. Osim toga, psihološki problemi reprezentacija zasnivaju se na povjerenju u izbornika. U Ukrajini je izbornik u sukobu sa svojim najboljim igračem i kapetanom Andrijem Ševčenkom.

Pobjednici u spomenutim utakmicama, Argentinci i Španjolci, svakako su tim pobjedama dobili psihološku prednost u pokušaju osvajanja naslova svjetskog prvaka. No i dalje smatram da je Brazil glavni favorit. Naravno, među četiri najveća favorita za naslov su i domaćini Nijemci, koliko zbog mentalne snage toliko i zbog tradicije po kojoj domaća momčad gotovo uvijek dođe do polufinala. Čini mi se da Talijani i Nizozemci ne spadaju u to društvo. Talijane je, čini se, jako pogodilo uvlačenje dijela reprezentativaca u afere s namještanjem utakmica, a Nizozemska jednostavno više nema takav izbor zrelih i vrhunskih igrača, iako ima potencijalne zvijezde. No, kada govorimo o favoritima, to ne znači da netko drugi neće biti iznenađenje i plasirati se u polufinale. Ipak, ispred svih je Brazil zahvaljujući najboljem svjetskom igraču Ronaldinhu koji će sigurno obilježiti Svjetsko prvenstvo.

Nažalost, njegov suigrač Ronaldo više nije ni sjena igrača kakav je bio. Govoriti da je predebeo je pogrešno, on je i danas fizički među najboljima, ali u njegovoj igri se više ne vidi karakteristična ljubav prema nogometu. Kada ga vidim na terenu, čini mi se da on igra samo za svoje sponzore, nema više veselja u igri. On je još uvijek jedan od najboljih na svijetu, ali je prazan. Od mlađih igrača u Njemačkoj će svjetsku klasu dokazati Argentinac Lionel Messi, a ne smijemo nikako zaboraviti ni englesko čudo od djeteta, Waynea Rooneya, koji se dokazao već prije 2 godine na Europskom prvenstvu, a sada će biti ključni čovjek Engleske. OKVIRI Hazarderski potez sa Šerićem Zbog nemogućnosti igranja Roberta Kovača, koji ima dva žuta kartona, postoji i opcija uvođenja Marka Babića s pozicije lijevog bočnog igrača u vezni red. Tada bi ga zamijenio Anthony Šerić koji do sada nije igrao. Takav potez je previše hazarderski, jer iako se može pokazati dobrim, isto tako može ispasti loše, budući da reprezentacija nikada nije isprobala takvu mogućnost. A na Svjetskom prvenstvu nije vrijeme za eksperimente. Igrači koji će obilježiti SP Bez obzira na dosad neuvjerljive igre, Ivo Šušak smatra da će Brazilac Ronaldinho obilježiti Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj. Zbog toga Brazilu daje najveće šanse za osvajanje prvog mjesta. Od mlađih igrača u Njemačkoj će svjetsku klasu dokazati Argentinac Lionel Messi, inače igrač europskog klubskog prvaka Barcelone. Šušak napominje da ne treba zaboraviti ni Engleza Waynea Rooneya, koji bi mogao biti ključni čovjek engleske nogometne reprezentacije.

Vezane vijesti

Kranjčar: Persepolis će igrati atraktivan nogomet

Kranjčar: Persepolis će igrati atraktivan nogomet

Persepolis je najslavniji, najpopularniji i najtrofejniji nogometni klub iz Irana, a bivši hrvatski izbornik veseli se novom izazovu u karijeri. -… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika