24.06.2006. / 10:48

Autor: Hrvoje Perinić

HRVATSKA

Brodari blokirali luke

U subotu je u svim hrvatskim lukama od Umaga do Cavtata održan petnaestominutni prosvjed malih brodara. Spuštanjem zastava na pola jarbola te simboličnim blokiranjem luka izrazili su protivljenje zbog Vladine nebrige u rješavanju problema hrvatskih brodara. Među ostalim, zatražili su oslobađanje plaćanja naknade za gradnju cesta i autocesta u cijeni pogonskog goriva. U dubrovačkoj luci Gruž na prosvjedu se okupilo nekoliko turističkih brodova, većinom stare drvene gradnje, koji predstavljaju posebnost hrvatske turističke ponude.

Koordinacija udruga brodara je s današnjeg prosvjeda uputila tri zahtjeva: da hrvatska Vlada podupre izmjene Zakona o javnim cestama kojim bi se hrvatski brodari oslobodili plaćanje za naknadu cesta i autocesta, a njihov zahtjev u saborsku proceduru već je uputio zastupnik Tonči Tadić iz HSP-a, uz potporu 30 oporbenih zastupnika. Nadalje, traže izmjene Zakona o morskim lukama kojima bi se predstavnici brodara uveli u upravna vijeća lučkih uprava kako bi se osigurala paušalna i jedinstvena naplata lučkih pristojbi. Također, traže da sve izmjene pomorskog zakonodavstva RH ubuduće budu u suglasju s Koordinacijom udruga brodara. Na jutrošnjem prosvjedu u Zadru predsjednik Udruge brodara "Adria" Ivica Zorić upozorio je Vladu da će brodari sljedeći put organizirati, bude li potrebno, i totalnu blokadu luka na Jadranu ako ne bude konkretnih Vladinih odgovora na njihove zahtjeve, javlja HRT.

Vezane vijesti

Otpor kao životni stil

Otpor kao životni stil

Eckhard Tietke više ne može odgledati niti jedan krimić: "Ovdje smo toliko često konfrontirani s policijom, plavim žmigavcima i zvukom sirene, da ja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika