08.07.2002. / 00:00

Autor: Anita Štander

14. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O AIDS-u

CJEPIVO PROTIV AIDS-a DOSTUPNO DO 2007. GODINE

Za liječenje oboljelih potrebno 10 milijardi dolara

CJEPIVO PROTIV AIDS-a OČEKUJE
SE NA TRŽIŠTU DO 2007. GODINE

Na 14. Međunarodnoj konferenciji o AIDS-u, koja je u nedjelju otvorena u Barceloni u ponedjeljak je predstavljeno cjepivo protiv AIDS-a američke tvrtke VaxGen, koje bi se na tržištu trebalo naći u sljedećih pet godina, što je čak pet godina ranije od predviđenog roka. VaxGen je jedina tvrtka koja svoje proizvode testira na ljudima i u zadnjoj fazi djelovanja, a rezultati testiranja trebali bi biti poznati sljedeće godine. Da bi ova tvrtka dobila licencu za ovaj proizvod cjepivo se mora pokazati uspješnim u najmanje jednoj trećini slučajeva. Trenutno se na ljudima testira još sedam cjepiva, međutim, no ta su testiranja u ranoj fazi.
Očekuje se da će na konferenciji biti predstavljen i lijek koji bi trebao pomoći onima koji su već oboljeli od AIDS-a. Lijekovi koji su danas dostupni zaraženima djeluju na virus tek nakon što on već zahvati krvna zrnca, a novi bi lijek bio poseban po tome što bi, ako se dokaže učinkovitim, sprečavao ulazak virus HIV-a u krvne stanice.
Direktor UN-ovog programa za borbu protiv AIDS-a (UNAIDS) dr. Peter Piot ukazao je na opasnost širenja bolesti koja je unazad 20 godina odnijela živote 20 milijuna ljudi, a procjenjuje se da bi u sljedećih 20 godina mogla usmrtiti još 70 milijuna. Prisutnima je skrenuo pozornost na problem nerazvijenih zemalja u kojima si zaraženi ne mogu priuštiti nikakve lijekove, a kamoli one učinkovitije. Stručnjaci su se složili da je za liječenje oboljelih potrebno prikupiti 10 milijardi dolara.

Vezane vijesti

Elton John kritizirao "fašiste" koji stigmatiziraju zaražene

Elton John kritizirao "fašiste" koji stigmatiziraju zaražene

Britanski skladatelj i pjevač Elton John nazvao je "fašistima i budalama" one koji stigmatiziraju oboljele od AIDS-a i pozvao je vlade da ne smanjuju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika