Objavljeno u Nacionalu br. 556, 2006-07-10

Autor: Maroje Mihovilović

AFERA U TALIJANSKOJ TAJNOJ SLUŽBI

Prodi čisti agente CIA-e iz Sismija

Nova talijanska Vlada uklanja iz vojne tajne službe SISMI visoke dužnosnike koji su američkoj službi CIA pomogli u protuzakonitoj otmici radikalnog imama

Novi premijer Romano Prodi tri ključna sigurnosna ministarstva dao je energičnim i autoritativnim osobamaNovi premijer Romano Prodi tri ključna sigurnosna ministarstva dao je energičnim i autoritativnim osobama Italiju potresa nova velika obavještajna afera, koja bi mogla postati iznimno neugodna za donedavnog talijanskog premijera Silvija Berlusconija. Nova vlada Romana Prodija čini velik zaokret u vanjskoj politici, posebno u odnosima prema SAD-u. Bivši talijanski predsjed nik Francesco Cossiga, i danas blizak tajnim službama, otkrio je da su uhićena dvojica visokih funkcionara talijanske vojne obavještajne službe SISMI i optužena za ilegalno djelovanje u Italiji u korist strane sile. Ta strana sila je SAD, a dvojica uhićenika - drugi čovjek SISMI-ja, šef SISMI-jeve kontrašpijunaže Marco Mancini i operativni šef SISMI-ja u sjevernoj Italiji Gustavo Pignero - prema tvrdnjama istražitelja, surađivali su s agentima CIA-e u otmici egipatskog islamskog svećenika osumnjičenog za terorizam. Ta operacija bila je protuzakonita.

Za otmicu je talijanska javnost doznala u ljeto prošle godine, ali se tada tvrdilo da talijanske tajne službe za nju nisu znale, a pogotovo s njom nikakve veze nije imala talijanska vlada. Tako je u parlamentu tvrdio ministar Carlo Giovanardi. I talijanske su tajne službe nakon terorističkog napada 11. rujna 2001. pojačale antiterorističke aktivnosti te su podvrgnule nadzoru istaknute pripadnike muslimanske zajednice u Italiji za koje se sumnjalo da pripadaju terorističkim mrežama. Jedan od njih bio je i egipatski imam Hassan Mustafa Osama Nasr, poznatiji po nadimku Abu Omar, koji je radio u džamiji u Milanu. Talijanski obavještajci sumnjali su da regrutira mlade muslimane za teroriste, da je se teroristima održavao veze još dok je u ratu boravio u Bosni. Sumnjalo se da je on član egipatske tajne terorističke organizacije Gamaa Islamiya, čiji su članovi bili suosnivači Al Qaede. U propovijedima u džamiji u Milanu, ali i u drugim gradovima u Lombardiji, opravdavao je terorističke akcije protiv civila i hvalio bombaše samoubojice. Ali dokaz da je sudjelovao u pripremama za neku terorističku akciju istraga nije otkrila. Usred tajne istrage Abu Omar je nestao. Posljednji put bio je viđen 17. veljače 2003. kad je ujutro izišao iz svog stana u milanskoj Via Guerzoni krenuvši u džamiju na molitvu. Talijanski istražitelji u prvi trenutak nisu znali što se dogodilo pa su pitali američke kolege. Amerikanci su im nekoliko tjedana poslije rekli da se sklonio u Bosni jer je osjećao da je pod paskom. Ali to je bila laž: nije pobjegao u Bosnu nego je bio otet. To je Abu Omar sam otkrio kad se 14 mjeseci poslije, u proljeće 2004., iz Egipta telefonom javio rođacima i prijateljima u Italiji i opisao kako su ga 17. veljače 2003. oteli Amerikanci i prebacili u Egipat.

Ondje su ga, rekao je, egipatski istražitelji ispitivali i mučili, davali mu elektrošokove. Opisao je kako su ga tukli, stavljali u hladnjaču na minus 20, da bi ga potom prebacili u prostoriju gdje je bilo plus 50. Pod te sobe bio je polijevan vodom, a soba pod naponom, pa bi ga tresla struja. Hranili su ga crvljivim grahom pa je izgubio nekoliko desetaka kilograma. Tvrdio je da je bio na rubu života. Nekoliko dana nakon što se javio telefonom ponovno je nestao te se o njegovu sadašnjem stanju i boravištu ništa ne zna. Ti telefonski pozivi potaknuli su talijanske istražitelje da istraže što se dogodilo 17. veljače 2003. pa su otkrili da je od samog početka bilo svjedoka koji su tvrdili da su vidjeli kako su Abu Omara na ulici presrela dvojica muškaraca, koji su se predstavili kao talijanski policajci, da su potom na njega skočili još neki ljudi koji su ga ubacili u kombi. Isprva je bilo sumnji da su ga oteli pripadnici egipatske tajne službe. Talijanska istraga potvrdila da su ta svjedočanstva točna, da su Abu Omara zaista oteli, ali ne Egipćana nego - Amerikanci. Talijanske istražitelje najviše je ogorčilo to što Amerikanci o namjeri da će oteti Abu Omara nisu obavijestili talijanske obavještajce nego su im lagali da je on u Bosni.

Talijanski istražitelji otkrili su da su Amerikanci pri otmici Abu Omara iskoristili podatke koje su o njemu dobili od njih samih, te da su u otmici sudjelovali neki od Amerikanaca koji su svakodnevno surađivali s talijanskim agentima, a sve to su im - navodno - tajili. To su barem tada službeno talijanskim policijskim istražiteljima tvrdili iz vodstva talijanske tajne službe SISMI. No sada izlazi na vidjelo da nisu lagali samo Amerikanci nego i vodstvo SISMI-ja, a možda i još netko. Talijanski policijski istražitelji sljedećih su mjeseci otkrili brojne pojedinosti o toj operaciji CIA-e. U njoj je sudjelovalo 19 osoba, 13 muškaraca i šest žena. Bili su raspoređeni u dvije grupe, jedna je na početku pripremila teren, nabavila potrebnu opremu, među ostalim i talijanske mobitele, provjerila kretanje Abu Omara, te potom napustila Italiju nekoliko dana prije početka operacije. Potom je došla druga grupa, koja je otmicu izvela.

Kretanje svih 19-ero precizno je rekonstruirano pomoću ispisa mobitelskih poziva, hotelskih računa, ugovora o iznajmljivanju automobila i drugih dokumenata. Amerikanci su odsjedali u najluksuznijim talijanskim hotelima. Njihovi hotelski troškovi bili su veći od 150.000 dolara. Nakon što su Abu Omara omamili i oteli, ubacili su ga u bijeli kombi, kojim su odjurili u američku zračnu bazu Aviano, gdje su ušli bez ikakve provjere, jer je dolazak bio najavljen. Abu Omar ukrcan je u “Learjet”, koji ga je prevezao u američku zračnu bazu Ramstein u Njemačkoj, odakle je drugim avionom prebačen za Egipat. Operacijom je upravljao šef CIA-e u Milanu Robert Seldon Lady, 50-godišnji agent koji je formalno bio američki konzul. On je, međutim, kao glavni operativac CIA-e u sjevernoj Italiji bio zadužen za kontrolu islamskih terorističkih ćelija u Europi, pa je u tome surađivao s talijanskim agentima. Naredba da se otme Abu Omar izdana je u Washingtonu zbog straha da bi on mogao organizirati atentate nakon početka američkog napada na Irak, koji je uslijedio nekoliko tjedana poslije. On nije bio jedini otet i prebačen u zemlju gdje se još prakticira mučenje. Dogodilo se to još nekima, osumnjičenima da su visokopozicionirani u Al Qaedi.

U lipnju 2005. talijanski istražni sudac obznanio je da je istraga završena te je predmet predao sutkinji koja je protiv trinaestero agenata CIA-e, sudionika otmice, pokrenula postupak. Oni, naravno, nisu više bili dostupni talijanskoj vlasti. Italiju je napustio i Lady, iako je navodno kupio kuću nedaleko od Torina kako bi se tu trajno nastanio kad ode u mirovinu. Talijansko sudstvo podnijelo je zahtjev da se ispitaju agenti CIA-e o ilegalnom djelovanju na talijanskom teritoriju. Ali tadašnji Berlusconijev ministar pravosuđa Roberto Castelli odbio je išta poduzeti. On je posljednjih dana Berlusconijeve vlade, obavijestio sud da SAD-u neće poslati zahtjev za uhićenje i izručenje američkih agenata. Proteklih mjeseci otkrivene su brojne činjenice o velikoj aktivnosti CIA-e u Europi. CIA je otela osumnjičene za terorizama i u drugim zemljama, kao njemačkog državljanina u Makedoniji. Sumnjalo se da je CIA imala tajne zatvore za ispitivanje i mučenje sumnjivaca i u Europi, pa je Vijeće Europe o tome pokrenulo istragu. Kako su se tijekom istrage pojavile indicije da je i talijanska tajna služba surađivala s CIA-om, pri čemu se spominjao slučaj Abu Omara, talijanski novinari tražili su od Berlusconijeve vlade da se o tome izjasni, pa je ona 11. svibnja službeno priopćila da vlada i tajne službe “nemaju apsolutno nikakve veze s otmicom Abu Omara”, napomenuvši da “to tvrdi s istom odlučnošću sada, kao što je tvrdila i uvijek”.

Nekoliko dana poslije pala je Berlusconijeva vlada, a na vlast je došla koalicija lijevog centra. Nova vlada smjesta je istražiteljima i pravosuđu dala naputak da obnove istragu o otmici Abu Omara koju je blokirala Berlusconijeva vlada. Istraga je pokazala da u otmici nisu sudjelovali samo Amerikanci, nego i neki Talijani. Uhićeni su Mancini i Pignero, a novinare je o tome obavijestio bivši predsjednik Cossiga, doživotni senator, u ironičnom pismu u kojem čestita vladi za “veliki doprinos borbi protiv terorizma, jer je uhapsila protagoniste nekih od najboljih akcija talijanske kontrašpijunaže protiv terorista, pa će joj na tome sigurno čestitati i sam Osama bin Laden”. Sada je pozornost usredotočena na Mancinija, glavnog operativca SISMI-ja koji je sudjelovao i u oslobađanju Talijana otetih u Iraku. Istražitelji tvrde da su brojni dokazi da je Mancini surađivao s agentima CIA-e u otmici Abu Omara. On je već u zatvoru ispitivan kako bi se utvrdilo je li radio samoinicijativno ili sa znanjem direktora SISMI-ja, svog pretpostavljenog Nicolòa Pollarija, a možda i nekoga na još višem položaju. U rimskom dnevniku La Repubblica bivši šef SISMI-ja tvrdi da je Mancini bio dvostruki agent SISMI-ja i CIA-e, kojoj se nudio da će raditi sve što treba.

Ali ima i mišljenja da Mancini to nije radio a da o tome nije obavijestio svoje pretpostavljene u SISMI-ju i ministarstvu obrane. Istraga bi sada trebala pokazati je li Mancini djelovao samoinicijativno s podređenima kojima je naređivao protuzakonite stvari ili je to bio dio tajne politike vlade Silvija Berlusconija, koji je uz pomoć svoje tajne službe pomagao Amerikancima u njihovim ilegalnim operacijama u ratu protiv terorizma. Sadašnja vlada sigurno će istrazi podvrgnuti i samog Berlusconija budu li tragovi vodili do njega. Istraga vodi do vrha vlasti Šef kontrašpijunaže Sismija Marco Mancini je u zatvoru podvrgnut ispitivanju kako bi se utvrdilo je li on sve to radio samoinicijativno ili sa znanjem direktora SISMI-ja, svog pretpostavljenog Nicolòa Pollarija. Istraga će pokazati je li u slučaj otmice imama umiješan i bivši premijer Silvio Berlusconi.

Tri Prodijeva sigurnosna aduta

Novi premijer Romano Prodi tri ključna sigurnosna ministarstva dao je energičnim i autoritativnim osobama, pa je ministar unutarnjih poslova postao bivši premijer Giulio Amato, ministar obrane Prodijev prijatelj Arturo Parisi, a ministar pravosuđa energični vođa demokršćanske stranke UDEUR Clemente Mastella. Učinio je to upravo zato da se provede istraga i o nezakonitostima iz vremena prethodne vlade. Nakon što se pročulo da su uhićeni Mancini i Pignero, prosvjedovali su bivši Berlusconijevi ministri, Giovanardi je izjavio da je šokiran što su u zatvoru završile osobe o čijem radu ovisi sigurnost milijuna Talijana.>email to:Maroje Mihovilovic

Vezane vijesti

Berlusconi je mafiji plaćao zaštitu

Berlusconi je mafiji plaćao zaštitu

Nekadašnji talijanski premijer Silvio Berlusconi sedamdesetih je plaćao velike iznose sicilijanskoj mafiji koja je njega i njegovu obitelj štitila od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika