14.07.2006. / 12:54

Autor: Ana Kirin

NESREĆA

Uzrok eksplozije silosa loše održavanje?

Nakon objave ove vijesti redakciju Nacionala nazvao je tehnički direktor tvornice Mlinovi, Stjepan Lazarek kako bi reagirao na objašnenja policije o mogućem uzroku eksplozija

U eksploziji betonskog silosa tvrtke Agroprerada u Žitnoj ulici u Ivanić Gradu u petak u 8.30 sati ujutro jedna je osoba poginula. Riječ je o 63-godišnjaku inicijala K. K. koji je zbog teških ozlijeda prevezen u zagrebačku Kliniku za traumatologiju gdje je oko deset sati preminuo. Još su dvije osobe teže a tri lakše ozlijeđene. Svih šestero su bili radnici u silosu. Prilikom eksplozije pričinjena je ogromna materijalna šteta. Mjerodavne ekipe, vatrogasci i hitna pomoć su na mjestu nesreće.

"Policijski očevid je u tijeku, a za sada nisu pronađeni tragovi koji bi upućivali na podmetnutu eksploziju", kazao je za Nacional glasnogovornik MUP-a Davor Tor. Dodao je da je do eksplozije najvjerojatnije došlo zbog tehničkih uzroka, uslijed isparavanja plinova od žita pohranjenog u silosu, zbog vrućine ili zbog kvara strojeva uzrokovanog nestankom struje.

LAZAREK: Svaki silos je potencijalna bomba, ako se pravilno ne održava

Nakon objave ove vijesti redakciju Nacionala nazvao je tehnički direktor tvornice Mlinovi u Požegi, Stjepan Lazarek kako bi reagirao na objašnenja o mogućem uzroku eksplozije glasnogovrnika policije Davora Tora. "Stručnjaku je odmah jasno da on ne zna o čemu govori. Nemoguće je da dođe do isparavanja plinova iz žita, jer je u silosima sada pohranjena suha pšenica. Nestanak struje također ne bi mogao uzrokovati eksploziju jer je za nju potrebna iskra, dakle struje je moralo biti", rekao je Lazarek. "Najvjerojatnije aspiracija tj. sustav za usisavanje prašine u silosu nije dobro funkcionirao, pa je do eksplozije došlo zbog previše čestica prašine pomješanih s kisikom", objasnio je i dodao kako je zapravo svaki silos potencijalna bomba, ako se pravilno ne održava. Lazarek također smatra da bi policija na vještačenje trebala pozvati ljude iz struke, na primjer stručnjake s Agronomskog fakulteta, kako i dalje ne bi bilo nepotrebnog lutanja.

Vezane vijesti

Eksplozija u tvornici streljiva u Goraždu, radnik teško ozlijeđen

Eksplozija u tvornici streljiva u Goraždu, radnik teško ozlijeđen

Jedan radnik teško je ozlijeđen u petak u eksploziji koja se dogodila u tvornici streljiva u Goraždu u istočnoj Bosni, potvrđeno je iz uprave… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika