19.07.2006. / 19:01

Autor: Ana Kirin

LIBANON

U izraelskim napadima ubijeno više od 50 civila

Visoki predstavnik EU-a Javier Solana u srijedu je tijekom posjeta Izraelu pozvao na prekid sukoba između izraelskih oružanih snaga i šijitskog pokreta Hezbollah, no iz Tel Aviva poručuju da bi sukob protiv gerile mogao potrajati još nekoliko tjedana

U zračnim i kopnenim napadima izraelske vojske na Libanon u srijedu je ubijeno više od 50 civila. Kopnene snage ušle su u južni Libanon, a uz izraelsko-libanonsku granicu došlo je do prvoga izravnog okršaja izraelskih vojnika i članova Hezbollaha. Tisuće stanovnika Libanona bježe prema sjevernom dijelu zemlje, a stranci pokušavaju napustiti tu zemlju zahvaćenu osmodnevnim sukobima. Gerilci Hezbolaha ispalili su najmanje stotinu raketa na sjever Izraela, a u napadima je poginuo je jedan stanovnik Naharije.

Iz Tel Aviva poručuju da bi sukob protiv gerile mogao potrajati još nekoliko tjedana te da su u njega spremni uključiti mnogobrojne kopnene snage, čime su ugrožena nastojanja međunarodne zajednice da se uspostavi trenutačan prekid vatre.
Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana je u srijedu tijekom posjeta Izraelu pozvao na prekid sukoba između izraelskih oružanih snaga i šijitskog pokreta Hezbollah. "Oni koji imaju utjecaj i mogu pomoći u rješenju ovoga problema, moraju to učiniti hitno, odmah, sada. Svaki je dan važan", rekao je Solana na konferenciji za novinare, aludirajući sintagmom "oni koji imaju utjecaja" na Siriju i Iran, dugogodišnje pokrovitelje Hezbollaha. Na konferenciji održanoj zajedno s izraelskom ministricom vanjskih poslova Tzipi Livni, Solana je naglasio kako će EU "nastaviti napore s ciljem sprečavanja daljnjeg krvoprolića u Libanonu. Što prije, to bolje" te osudio Hezbollahovu otmicu dvojice izraelskih vojnika 12. srpnja.
Izraelski premijer Ehud Olmert, nakon razgovora s Javierom Solanom, priopćio je da će se izraelski vojni pohod na gerilce Hezbollaha nastaviti sve dok se ne oslobode dvojica zarobljenih vojnika i dok ta skupina više ne bude predstavljala nikakvu prijetnju. Do sada je u najnovijim izraelsko-libanonskim sukobima poginulo oko 300 ljudi, od kojih 285 u Libanonu. Olmert tvrdi da je Hezbollah otmicu vojnika koordinirao s Iranom te da izraelska ofenziva nema nikakva ograničenja. "Nema pregovaranja s Hezbollahom", poručio je Olmert u trenutku kada su u raketnom napadu na Nazaret poginula dvojica izraelskih civila.

Vezane vijesti

Sirija: 14.100 žrtava

Sirija: 14.100 žrtava

Najmanje 14.115 ljudi, većinom civila, poginulo je u Siriji otkako je sredinom ožujka izbila pobuna protiv režima predsjednika Bašara al-Asada,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika