20.07.2006. / 09:06

Autor: Ana Kirin

LIBANON

Borbe unutar libanonske granice

Izrael je objavio da je u četvrtak rano ujutro izveo 80 zračnih napada na Libanon i da se njegovi vojnici trenutno bore s pripadnicima Hezbollaha s libanonska strane granice

Izrael je u četvrtak rano ujutro izveo 80 zračnih napada na Libanon i njegovi se vojnici trenutno bore s pripadnicima Hezbollaha unutar libanonske strane granice, objavili su izraelski vojni izvori.

Više desetaka izraelskih ratnih zrakoplova izbacilo je u srijedu navečer 23 tone eksploziva na bunker Hezbollaha nakon dojave da se u bunkeru u južnom predgrađu Bejruta nalaze čelnici te skupine, izjavili su izraelski vojni izvori. Izraelski list Maariv na svojim internet stranicama je izvijestio da se vjeruje kako se u trenutku napada u bunkeru u južnom Bejrutu nalazio vođa Hezbollaha Sayyed Hassan Nasrallah. No Hezbollah opovrgava da je ubijen bilo tko od njegovih čelnika ili osoblja. Hezbollah je također rekao da je napadnuta zgrada bila džamija u gradnji a ne bunker čelnika Hezbollaha.

Libanonski premijer Fouad Siniora pozvao je na trenutno primirje između izraelske vojske i militanata Hezbollaha, rekavši da je njegova zemlja "raskomadana na djelove". Siniora je kazao da je u tjedan dana izraelskih napada poginulo više od 300 ljudi a da je 500,000 evakuirano. Libanon se u srijedu navečer obratio i Vatikanu za pomoć u postizanju prekida vatre na Bliskom istoku a na sastanak s državnim tajnikom Svete Stolice upućen je sin ubijenog premijera Rafika Haririja. On bi se u četvrtak trebao sastati s talijanskim premijerom Romanom Prodijem i ministrom vanjskih poslova Massimom DAlemom.

U međuvremenu je u Libanonu počela masovna evakuacija stranaca, uglavnom Amerikanaca i Kanađana. Jedno od privremenih utočišta pronašli su u ciparskoj luci Larnaca, u koju stižu transportnim brodom Ujedinjenih naroda te dvama turističkim cruiserima. Za sada je na taj način evakuirano više od 1500 ljudi, a očekuje se da će ih se na Cipar iskrcati više od 6000. U četvrtak rano ujutro na plažu u Beirutu iskrcalo se oko 40 marinaca vojske Sjedinjenih Država, kako bi pomogli u evakuaciji Amerikanaca iz Libanona.

Vezane vijesti

Sirija: 14.100 žrtava

Sirija: 14.100 žrtava

Najmanje 14.115 ljudi, većinom civila, poginulo je u Siriji otkako je sredinom ožujka izbila pobuna protiv režima predsjednika Bašara al-Asada,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika