25.07.2006. / 17:55

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

Napad na kuće Srba povratnika

Oko 2,50 sati u Biljanima Donjim kod Benkovca nekoliko je osoba bacalo kamenje na obiteljske kuće u vlasništvu Srba povratnika, a nakon njihova odlaska izbio je i požar na površini 300 x 100 metara u kojem su gorjeli suha trava i nisko raslinje

Zadarska policija privela je četiri osobe s područja Zadarske županije zbog utemeljene sumnje da su u utorak rano jutros bacali kamenje na obiteljske kuće u vlasništu Srba povratnika. U priopćenju Policijske uprave navodi se da je oko 2,50 sati zaprimljena dojava prema kojoj je u Biljanima Donjim kod Benkovca nekoliko nepoznatih osoba bacalo kamenje na obiteljske kuće. Nakon njihova odlaska izbio je i požar na površini 300 x 100 metara u kojem su gorjeli suha trava i nisko raslinje. Na kućama su nastala oštećenja, navodi policija, koja ističe da su policijski službenici intervenirali brzo i zatekli osumnjičene.

Srpsko narodno vijeće ocjenilo je da taj etnički motiviran napad zbog brze intervencije policije i vatrogasaca nije imao teže posljedice. No, izrazili su nezadovoljstvo što policija, unatoč prijavama, djeluje tek kad se nešto dogodi, a ne preventivno.

Predsjednik Stjepan Mesić najoštrije je osudio izgred. "Ono što je učinila nekolicina izgrednika izravan je napad na proklamiranu politiku suživota i stvaranja uvjeta za povratak u sigurnosti svih koji su u vrijeme rata napustili Hrvatsku. Hrvatska kao država ravnopravnih građana koji ne će ni na kojoj osnovi biti diskriminirani i kao država zasnovana na snošljivosti i poštivanju ljudskih i manjinskih prava - cilj je od kojega se ne može i ne smije odustati, i radi naše vlastite budućnosti, i radi našeg mjesta u ujedinjenoj Europi", smatra Mesić.

Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je da je napad na kuće srpskih povratnika zločin iz mržnje. Ocijenio je da je tomu pridonijela i zadarska policija nereagiranjem u prijašnjim sličnim slučajevima. "Zadarsko zaleđe ne smije više biti crna rupa u Hrvatskoj. To je kao Kosovo", rekao je Pupovac, koji je obišao Biljane Donje zajedno sa saborskim zastupnikom SDSS-a Ratkom Gajicom i predstavnikom OESS-a. Pupovac je kazao da je o svemu razgovarao s premijerom Ivom Sanaderom , predsjednikom Mesićem i ministrom unutarnjih poslova Ivicom Kirinom. Istaknuo je da je premijer zgranut tim izgredom, a ministar Kirin ogorčen ponašanjem policije u prijašnjim sličnim slučajevima. Rekao je da su napadači, prema njegovim saznanjima, bivši branitelj, bivši policajac i malodobna osoba.

Predstavništvo Ureda Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice u Hrvatskoj također je oštro osudilo napade. UNHCR se nada da takvi incidenti neće pogoršati sveukupnu situaciju u područjima povratka, te da će se intenzivirati napori koje hrvatska Vlada ulaže kako bi poboljšala ozračje u tim područjima, ali i omogućila izbjeglicama iz Hrvatske da se vrate u svoju domovinu u sigurnosti i dostojanstvu, kaže se u priopćenju.

Vezane vijesti

Karadžić: Svi smo mi samo sinovi i kćeri Republike Srpske

Karadžić: Svi smo mi samo sinovi i kćeri Republike Srpske

Ratni vođa pobunjenih Srba u Bosni i Hercegovini, Radovan Karadžić, je u intervjuu za novinsku agenciju Srnu napisao kako 'duboko žali što su sva tri… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika