27.07.2006. / 13:28

Autor: Martina Zeković

PRAVOSUĐE

Crna Gora sudit će za ratne zločine u Hrvatskoj

Prema "Sporazumu o suradnji u progonu počinitelja ratnih zločina protiv čovječnosti i genocida" za mjesec dana u Crnu Goru trebali bi biti proslijeđeni prvi dokazi za ratne zločine u Hrvatskoj

Državno tužilaštvo Crne Gore podignut će optužnice protiv počinitelja ratnih zločina u Hrvatskoj koji su nedostupni našem pravosuđu. Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić trebao bi u petak u Podgorici s državnom tužiteljicom Crne Gore Vesnom Medenicom supotpisati dokument o procesuiranju ratnih zločinaca u Crnoj Gori, na temelju dokaza pribavljenih u Hrvatskoj. Prema "Sporazumu o suradnji u progonu počinitelja ratnih zločina protiv čovječnosti i genocida" za mjesec dana u Crnu Goru trebali bi biti proslijeđeni prvi dokazi za ratne zločine u Hrvatskoj.

"Stvar je u tome da Crna Gora, kao ni Hrvatska, ne može izručivati svoje državljane, ali im može suditi", rekao je Bajić i dodao da će se "crnogorskom pravosuđu dostaviti dokazi o ratnim zločinima, prije svega o onima koji su počinjeni u napadima na Dubrovnik". Trenutno je pod istragom zbog ratnog zločina u Hrvatskoj 1107 ili su protiv njih podignute optužnice. Na području Dubrovnika kazneni je postupak pokrenut protiv 210 osoba, a protiv 54 u tijeku je istraga.

Procesi koji su već pokrenuti u Hrvatskoj neće se gasiti. "Mi nećemo odustajati od kaznenog progona nego ćemo promatrati kako se postupak vodi u Crnoj Gori", izjavio je glavni državni odvjetnik te pojasnio da "u slučajevima da je naše pravosuđe nezadovoljno ishodom procesa u susjednoj državi, da uvijek može izreći svoj pravorijek i čekati hoće li se optuženik pojaviti u Hrvatskoj, ili će otići u treću zemlju koja bi nam ga izručila ako bi bio uhapšen temeljem tjeralice".

Vezane vijesti

Vandoren hrabri Miljenića

Vandoren hrabri Miljenića

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić i veleposlanik EU-a Paul Vandoren susreli su se danas u sklopu svojih redovitih sastanaka vezano za monitoring… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika