22.08.2006. / 11:45

Autor: Martina Zeković

HAAG

Šešelju dodijeljen odvjetnik

Šešelj je više puta pred Sudom izjavljivao da se želi braniti sam i da neće prihvatiti nametnutog branitelja

Sudačko vijeće Haaškog suda odlučilo je optuženome Vojislavu Šešelju dodijeliti odvjetnika koji će ga braniti na suđenju koje počinje u listopadu ove godine. Takva je odluka donesena iz razloga nepoštovanja Suda od strane Šešelja koji je često ometao i prekidao njegov rad i ponašao se na način koji zastrašuje moguće svjedoke. Šešelj je više puta pred Sudom izjavljivao da se želi braniti sam i da neće prihvatiti nametnutog branitelja.

Naime, Šešelj se tereti da je sudjelovao u regrutiranju, formiranju, financiranju i vođenju srpskih dobrovoljnih jedinica koje su povezane sa Srpskom Radikalnom Strankom koja je sudjelovala u brojnim zločinima, uključujući masakr 255 osoba nesrpske nacionalnosti na Ovčari pokraj Vukovara 1991. godine. Također ga se tereti da je poticao srpske dobrovoljce i druge snage na izvršavanje nasilnih i brutalnih zločina u Hrvatskoj i BiH te da je poticao svoje sljedbenike u Vojvodini na protjerivanje nesrpske populacije. Daljnje optužbe usmjerene su na njegovo sudjelovanje u planiranju i pripremanju preuzimanja vlasti u dvije srpske autonomne regije u Hrvatskoj i sedam općina u BiH te uklanjanje nesrpske populacije iz tih područja.

Vezane vijesti

Srbija jamči za Šešelja

Srbija jamči za Šešelja

Predsjednik srbijanskoga Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim sudom Rasim Ljajić poslao je Jean-Claudeu Antonettiju, predsjedatelju sudskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika