24.08.2006. / 17:39

Autor: Ana Kirin

HAAG

Gotovinini odvjetnici traže odvajanje postupka

Spajanjem postupaka generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača trojicu optuženih gura se u mogući sukob interesa, smatra Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić

Branitelji generala Ante Gotovine u petak će podnijeti tzv. interlokutornu žalbu kojom se protive odluci raspravnog vijeća Haškog suda o spajanju postupka protiv njihovog branjenika s onim protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, najavio je u četvrtak Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić. Žalbeno vijeće ICTY-a odobrilo je Gotovininim braniteljima Mišetiću i Gregu Kehoeu zahtjev za podnošenje te izvanredne žalbe, jer redovna žalba na odluku o spajanju predmeta nije dopuštena. Podnošenje istovrsne žalbe odobreno je i braniteljima Čermaka i Markača, koji su je već početkom tjedna predali Tajništvu ICTY-a. "Gotovinu se optužuje za ono za što je već optužen Milošević, da je povukao Srbe iz Hrvatske kako bi ih naselio na etnički očišćena područja BiH i na Kosovo", rekao je Luka Mišetić i dodao kako se spajanjem postupaka trojicu optuženih gura u mogući sukob interesa.

U postupku protiv Gotovine za idući četvrtak zakazano je održavanje tzv. statusne konferencije na kojoj će strane u postupku izvijestiti predraspravnog suca o tijeku priprema za suđenje, a optuženi odgovoriti na pitanja o zdravstvenom stanju i uvjetima boravka u pritvoru. Odvjetnik Mišetić kazao je kako očekuje da će se na sjednici govoriti uglavnom o pripremama za proces i o mogućem spajanja postupaka, te također o mogućem terminu za početak suđenja. Mišetić je izrazio zadovoljstvo "koordinacijom s hrvatskom Vladom oko pristupa svjedocima i dokumentima" a na upit o pritjecanju financijskih sredstava za obranu, kazao je kako imaju "ograničene mogućnosti", posebno u usporedbi s Tužiteljstvom ICTY-a, ali da sve što imaju na raspolaganju koriste za pripreme obrane.

Podsjetimo, general Gotovina optužen je u lipnju 2001., a generali Čermak i Markač u ožujku 2005. za zločine protiv čovječnosti počinjene protiv krajinskih Srba tijekom i nakon operacije Oluja u ljeto i jesen 1995. Čermak i Markač su se odmah nakon objave optužnice dobrovoljno predali ICTY-u, a od prosinca 2005. na privremenoj slobodi u Hrvatskoj čekaju početak suđenja. Gotovina je nakon četiri i pol godine provedene u bijegu uhićen u Španjolskoj 7. prosinca 2005., a u pritvoru ICTY je od 10. prosinca 2005. Sva trojica generala pred Haškim sudom su odbacili optužbe koje ih terete za progon, ubojstva, deportacije, prisilno preseljenje, pljačku javne i privatne imovine, bezobzirno razaranje gradova, sela i naselja, nehumana djela i okrutne postupke, prema optužnicama počinjene u sklopu udruženog zločinačkog pothvata hrvatskog političkog i vojnog vodstva, na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom, s ciljem prisilnog i trajnog uklanjanja srpskog stanovništva iz regije Krajina. Tužiteljstvo ICTY-a predložilo je spajanje postupka protiv Gotovine, Čermaka i Markača u veljači ove godine, ističući kako prijedlog ispunjava glavni propisani uvjet da spajanje postupaka "služi interesima pravde i ne utiče na pravo optuženih na pravično i brzo suđenje".

Vezane vijesti

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Obrana generala Ante Gotovine pred Haaškim sudom pozvala je žalbeno vijeće da ne uzme u obzir nove argumente koje je na žalbenoj raspravi održanoj u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika