11.09.2006. / 16:18

Autor: Martina Zeković

GRUZIJA

Južna Osetija održat će referendum o neovisnosti

Referendumsko pitanje će biti "slažete li se da Južna Osetija treba očuvati svoj sadašnji status neovisne države i da je treba priznati međunarodna zajednica"

Gruzijska regija Južna Osetija priopćila je u ponedjeljak da će održati referendum o neovisnosti 12. studenoga. Referendumsko pitanje će biti "slažete li se da Južna Osetija treba očuvati svoj sadašnji status neovisne države i da je treba priznati međunarodna zajednica".
Južna Osetija, planinska pokrajina na granici Gruzije s Rusijom površine 3.900 četvornih kilometara početkom 90-ih je jednostrano proglasila neovisnost od Gruzije, zahtijevajući ujedinjenje s ruskom republikom Sjevernom Osetijom. Izbio je rat koji je završio 1992. mirovnim sporazumom i dolaskom mirovnih snaga iz Rusije, koju Tbilisi optužuje za pristranost. Moskva tvrdi da na taj način stoji između dvije strane kako bi spriječila sukob, dok je Tbilisi optužuje da podržava separatiste. Gruzija Rusiji predbacuje, da vojno pomaže Južnu Osetiju i time osigurava svoju prisutnost na Kavkazu. U lipnju 2004. je južnoosetijski predsjednik tijekom posjeta Moskvi formalno zatražio priznanje republike i njeno uključenje u Rusku federaciju.

Vezane vijesti

Clinton poziva Rusiju i Kinu da pridonesu rješenju u Siriji

Clinton poziva Rusiju i Kinu da pridonesu rješenju u Siriji

Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je u utorak Rusiju i Kinu, saveznike Damaska, da "pridonesu rješavanju sukoba u Siriji. "Mislimo da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika