18.09.2006. / 09:19

Autor: Martina Zeković

KAZAHSTAN

Prva svemirska turistkinja

Smatra se da je 40-godišnja Iranka platila oko 20 milijuna dolara kako bi iz Kazahstana poletjela u svemir u ruskoj raketi Soyuz.

Iranska poslovna žena Anousheh Ansari prva je turistkinja koja je krenula u svemir. Smatra se da je 40-godišnja Iranka platila oko 20 milijuna dolara kako bi iz Kazahstana poletjela u svemir u ruskoj raketi Soyuz. Ansari je sa ekipom poletjela u 4.10 sati po londonskom vremenu i do srijede bi se trebala ponovno vratiti na Zemlju. Svoje bogatstvo stekla je u telekomunikacijama, a njezina svemirska posada ocijenila ju je «vrlo profesionalnom» tijekom obuke za ekspediciju.

Ansari je američka državljanka kojoj će ovo putovanje «ispuniti dječji san». Svoje je rano djetinjstvo provela u Iranu gdje je, gledajući u zvijezde, maštala da postane astronaut. Nakon što je kao vrlo mlada emigrirala u SAD, tamo je diplomirala kompjutersko i elektroničko inženjerstvo te je prije zapošljavanja u tvrtci MCI, magistrirala na sveučilištu George Washington. Ansari je 1993. sa svojim mužem Hamidom otvorila tvrtku za telekomunikacije koja je s vremenom prodana za nekoliko stotina milijuna dolara, a dio bogatstva otišao je u financiranje njezininog interesa za svemirsku industriju. Sa 35 godina časopis Fortuneproglasio ju je jednom od 40 najbogatijih žena mlađih od 40 godina.

Vezane vijesti

U jezerima na Titanu postoji život?

U jezerima na Titanu postoji život?

Prema snimkama koje je napravila svemirska letjelica Cassini pretpostavlja se kako na površini Saturnovog mjeseca Titana postoji stotine jezera i tri… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika