08.10.2006. / 10:10

Autor: Goran Jurić

SVIJET

Testiranje nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji

Mogućnost da se prva testiranja obave već danas poprilično je podiglo tenzije u regiji. U subotu je došlo do kratke pucnjave na granici sa Južnom Korejom kada su petorica sjeverno-korejskih vojnika prešla granicu u demilitariziranoj zoni, te je južno-korejski vojnik ispalio rafal upozorenja. Ne zna sa da li je dotični prelazak granice bio namjerna provokacija. Vijeće Sigurnosti Ujedinjenih Naroda traži od Sjeverne Koreje da odustanu od nuklearnog testiranja i priprijetile još uvijek nepoznatim sankcijama ukoliko se izolirani komunistički režim ogluši na ove zahtjeve.

Ovo testiranje moglo bi kao posljedice imati ugrožavanje sigurnosti u regiji i utrku u naoružanju. Japanski ministar vanjskih poslova Shinzo Abe bio je u diplomatskom posjetu kineskom predsjedniku, te nakon toga ide i u Južnu Koreju. „Sjeverna Koreja mora prekinuti nuklearna testiranja. Razgovarat ću sa vođama obiju zemalja kako bi postigli taj cilj. Želim održati samit kako bih očistio nebo za naše zemlje.“, izjavio je. Japan je još u srpnju počeo s ograničenjem trgovine sa Sjevernoj Koreji nakon što su ispalili sedam testnih projektila u vode između Japana i Korejskog poluotoka, no najavljuju i prekid cijele trgovine između ove dvije zemlje ukoliko se testiranja nastave.

Prema mišljenju stručnjaka iz Kine, sjeverno-korejskog najvećeg saveznika, Sjeverna Koreja je već odlučila sprovesti testiranja. Jedino što bi ju moglo od toga odvratiti je ukidanje ekonomskih sankcija koje im je SAD nametnuo. Sankcije su počele prošle godine kada je SAD odlučio kazniti Sjevernu Koreju za navodno krivotvorenje i pranje novca.

Vezane vijesti

Nove sankcije Siriji, Homs opet bombardiran

Nove sankcije Siriji, Homs opet bombardiran

Europska unija prihvatila je u ponedjeljak novi paket sankcija Siriji koje se odnose na nove subjekte i proširuju embargo na prodaju oružja toj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika