16.10.2006. / 08:17

Autor: Goran Jurić

BAGDAD

Objavljuje se dan presude Saddamu

Danas bi se trebao objaviti datum kada će biti objavljena presuda Saddamu Huseinu u procesu koji se vodi protiv njega u kojem je optužen za ubojstvo 148 Šiita 1982. godine. Saddam bi mogao dobiti maksimalnu kaznu koju traži tužiteljstvo – smrt vješanjem, no Saddam je izjavio kako smatra da je zaslužio smrt streljanjem. Suđenje je počelo prije godinu dana, a osim Saddamu sudi se i sedmorici njegovih zapovjednika. Presuda će najvjerojatnije biti najavljena za dvadesetak dana. No to nije jedino Saddamovo suđenje, poseban proces vodi se i oko optužbi za genocid u vojnim akcijama protiv Kurda u kasnim '80-im u kojima je ubijeno na desetke tisuća. Saddam je priznao da je naredio suđenja koja su dovela do ubijanja Šiita nakon što je pokušan atentat na njega, no njegova obrana se svodi na to da je sve to napravio prema zakonu.

U otvorenom pismu svom glavnom odvjetniku Saddam je izjavio da bi Iračani trebali zaboraviti svoje razmirice i posvetiti se jednom cilju, a to je istjerivanje američkih trupa iz Iraka.

Vezane vijesti

Novinarima prikazana snimka vješanja Saddamovih pomoćnika

Iračke vlasti prikazale su novinarima snimku vješanja dvojice Saddamovih suradnika, njegovog polubrata Barzan Ibrahima i Awada Hamed al-Bandara… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika