20.10.2006. / 13:44

Autor: Marin Medić

ZNANOST

Znanstvenici otkrili nevidljivost

Britansko-američki tim znanstvenika je uspješno testirao prvi „cloaking device“ na svijetu. Sprava je „većinom sakrila“ mali bakreni cilindar od mikrovalne detekcije u testovima na Duke University u sjevernoj Karolini.

Britansko-američki tim znanstvenika je uspješno testirao prvi "cloaking device“ na svijetu. Sprava je "većinom sakrila“ mali bakreni cilindar od mikrovalne detekcije u testovima na Duke University u sjevernoj Karolini.

Princip rada uređaja je skretanje mikrovalova oko objekta, te njihovo zakrivljivanje natrag na normalnu putanju iza njega, kao da su prošli kroz prazni prostor. Ipak, znanstvenici upozoravaju da je "cloaking device“ iz Zvjezdanih staza udaljen još nekoliko godina istraživanja.

Uređaj se sastoji od 10 prstena od fiberglasa pokrivenih sa bakrenim elementima te se klasificira kao metamaterijal – umjetni kompozitni materijal koji uzrokuje željenu promjenu u smjeru elektromagnetskih valova. U pokusu na sveučilištu Duke, uređaj za sakrivanje je uspješno proveo mikrovalove oko objekta, te ga na taj način učinio neuočljivim za mikrovalnu detekciju.

John Pendry, znanstvenik na projektu, govori: "Postoji pravila koja prati tehnologija metamaterijala. Unutarnja struktura mora biti manja od valne dužine zračenja. Tako za radarske valove to mora biti manje od 3cm, a mi nemamo problema izraditi strukturu ni do milimetarskih veličina. Problem nastupa kod vidljivih valnih dužina – svjetlosti – jer je su to valne dužune od manje od mikrona. Tako bi mikrostruktura metamaterijala morala biti samo nekoliko nanometara u promjeru, a mi tek učimo kako izraditi nanometarske strukture. Možda za pet godina, možda za deset: onda ćemo biti u mogućnosti napraviti objekt nevidljivim i golom oku.“

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika