25.10.2006. / 08:54

Autor: Ana Kirin

HAAG

Hrvatska ne odustaje od statusa prijatelja suda

Hrvatska je Vlada na telefonskoj sjednici u utorak odlučila da će ICTY-ju uputiti zahtjeve za preispitivanjem odluka kojima je Sud odbio njezin zahtjev za utvrđivanjem statusa prijatelja suda u predmetu Gotovina, Čermak i Markač te u predmetu Prlić i ostali, priopćio je Vladin ured za odnose s javnošću.

Podsjetimo, raspravno vijeće Haškog suda u predmetu Prlić i ostali odbilo je 11. listopada zahtjev Hrvatske da joj se dodijeli status prijatelja suda u tom predmetu, prihvativši argumente tužiteljstva koje smatra da bi Hrvatska u tom postupku imala pristranu ulogu, da su područja kojima se Hrvatska htjela baviti preširoka u odnosu na opseg optužnice i da se ne tiču pravnih pitanja što je u nadležnosti prijatelja suda. Ista je odluka 18. listopada donijeta i za predmet Gotovina, Čermak i Markač. "Ne bi bilo u interesu pravde da se odobri da država čiji se bivši politički i vojni vođe spominju u optužnici kao članovi udruženog zločinačkog pothvata, sudjeluje u postupku kao prijatelj suda", ocijenili su haški suci.

Vezane vijesti

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Obrana generala Ante Gotovine pred Haaškim sudom pozvala je žalbeno vijeće da ne uzme u obzir nove argumente koje je na žalbenoj raspravi održanoj u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika