06.11.2006. / 08:23

Autor: Marin Medić

ANALIZA

Moguć preokret na izborima u SAD-u

Američka Republikanska i Demokratska stranka su ušle u zadnji dan predizborne kampanje u očekivanju izbora u utorak. Obje stranke su s odobravanjem prihvatile smrtnu presudu Saddamu Husseinu, a predsjednik Bush je zahvalio američkim vojnim snagama za njihove žrtve u omogućavanju te presude.

Kritičari su već jučer naglasili da je tempiranje Saddamove presude sumnjivo podudarno s izborima u SAD-u, a Amnesty International je govorio o "sumnjama u integritet pravosudnog procesa Saddamu Husseinu i umiješanost američke politike u rad iračkog suda.“ S druge strane, Army Times, novina američke vojske, u ponedjeljak objavljuje kolumnu koja poziva na smjenu Donalda Rumsfelda, pomažući tako demokratskog kampanji.

Čini se da su obje stranke čekale samu završnicu predizborne utrke za početak indirektne kampanje, s pažljivo pripremljenim događajima i istupima. Analitičari tvrde da to za sada rezultira u rastu popularnosti Republikanaca, koji opet uspijevaju dobiti glasove ratom u Iraku i „pozitivnim pomacima“ u toj zemlji, omogućavajući im tako povratak u igru u zadnjem trenutku prije izbora.

U izborima u utorak se ne očekuje odaziv više od 40% birača, a to je ujedno i najveći demokratski problem: republikanci imaju discipliniranije biračko tijelo i potporu tradicionalnih struja, dok se demokratska kampanja bazira na pridobivanju glasača koji su na prošlim izborima odabrali Republikance. Postoji opasnost da bi Demokratska stranka mogla izgubiti izbore zbog niskog odaziva birača, iako je u prednosti po svim provedenim istraživanjima.

U riječima demokratske kandidatkinje Nancy Pelosi, Demokratska stranka ima dva „Mount Everesta“ za proći, a zovu se ponedjeljak i utorak.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika