06.05.2003. / 00:00

Autor: Petra Smoljak


Walter Sisulu, jedan od vodećih boraca za prava crnaca u Južnoafričkoj Republici i najbliži suborac Nelsona Mandele, te s njim zajedno proveo 26 godina u zatvoru, umro je u svojem skromnom domu u Sowetu pokraj Johannesburga u 93. godini. Dulje je vrijeme bio slaboga zdravlja. Sisulu je uz Mandelu bio najhrabriji borac protiv apartheida, odličan organizator, propagator borbe za crnačku ravnopravnost, spreman na žrtvu za zajedničku stvar. U povodu njegove smrti Mandela je rekao da je “sa Sisuluom umro i jedan dio njega samog”, te dodao: “Sisulu je od svih nas bio za glavu viši, i to stoga jer je bio toliko skroman.”
Sisulu nije imao škole, radio je u mladosti kao pomoćnik kuhara i rudar, kasnije je postao aktivist crnačke organizacije Afrički nacionalni kongres, te neko vrijeme vođa njenog oružanog ogranka. Zajedno je s Mandelom 1963. godine osuđen u slavnom “Procesu Rivonia”, kada je cjelokupno vodstvo Afričkog nacionalnog kongresa osuđeno na doživotni zatvor. On je 26 godina proveo na zloglasnom otoku Robben, a pušten je tek 1999. godine. Pomagao je potom Mandeli u njegovim naporima da postane prvi crni južnoafrički predsjednik, a nakon što je Mandela pobijedio na izborima Sisulu se povukao iz politike te je živio u najsiromašnijem dijelu crnačkog naselja Soweto skromnoj kući u kojoj je nekada njegova majka skupljala rublje za pranje.

Vezane vijesti

Umro novinar Joško Martinović(47)

Umro novinar Joško Martinović(47)

Danas je u Zagrebu, nakon duge i teške bolesti, umro novinar i urednik na HTV-u, Joško Martinović (47). Po zanimanju diplomirani sociolog Martinović… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika