13.11.2006. / 13:27

Autor: Ana Kirin

PALESTINA

Hamas i Fatah izabrali novog premijera

Palestinska vlada na čelu s Hamasom izrazila je slaganje i s održavanjem međunarodne mirovne konferencije u cilju rješavanja izraelsko-palestinskog sukoba, na koju su u nedjelju pozvali ministri vanjskih poslova Arapske lige, što je ujedno i prva najava Hamasa da će razmotriti ulazak u pregovore s Izraelom

Hamas i Fatah složili su se da novi premijer palestinske nacionalne samouprave bude Mohammed Shabir, koji se inače smatra pobornikom Hamasa. Moussa Abu Marzouk, zamjenik Hamasovog vođe Khaleda Mashaaa, izjavio je da su se dvije strane dogovorile kako će podržati izbor Mohammed Shabira za novog premijera palestinske nacionalne samouprave, privremene upravne organizacije koja nominalno upravlja dijelovima Zapadne Obale i cijelim Pojasom Gaze, koji zajedno čine Palestinske Teritorije.

Palestinska vlada na čelu s Hamasom također je izrazila slaganje s održavanjem međunarodne mirovne konferencije u cilju rješavanja izraelsko-palestinskog sukoba, na koju su u nedjelju pozvali ministri vanjskih poslova Arapske lige. Hamasov ministar vanjskih poslova Mahmoud Zahar podržao je poziv ministara Arapske lige, koji su se okupili na izvanrednom sastanku u Kairu kako bi odgovorili na američki veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se osuđuje izraelska ofanziva na Gazu. Prihvaćanje mirovine konferencije znači i prvu najavu Hamasa da će razmotriti ulazak u pregovore s Izraelom. Zahar je u nedjelju po prvi put nazočio sastanku Arapske lige od kada je Hamas preuzeo vlast u Palestini, budući da su arapski ministri ranije odbijali primiti Hamas na sastanak sve dok ne prihvati mirovnu inicijativu. Arapska liga od Hamasa traži da podrži arapsku inicijativu iz 2002. godine koja poziva na mir u zamjenu za područje koje je Izrael okupirao u bliskoistočnom ratu 1967. - Zapadnu obalu, pojas Gaze i istočni Jeruzalem. Arapski ministri odlučili su okončati financijsku blokadu Palestinske samouprave kako bi iskazali svoje protivljenje američkom vetu na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a.

Izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je za list al-Quds kako je spreman pregovarati s palestinskom vladom koju čine i članovi Hamasa ukoliko taj islamistički pokret ispuni neke zahtjeve međunarodne zajednice.



Vezane vijesti

Video: Nesmetano pucanje po Palestincima

Video: Nesmetano pucanje po Palestincima

Video koji je objavila izraelska grupa za ljudska prava prikazuje, kako se čini, naseljenike kako pucaju na skupinu palestinskih prosvjednika dok… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika