15.11.2006. / 10:50

Autor: Martina Zeković

INA

Juriš na Inine dionice

Obzirom da rok za upis dionica traje do 23. studenoga, sve dionice iz javne ponude moglo bi uzeti stanovništvo pa izgleda da ni 15 posto dionica neće biti dovoljno, te će Vlada intervenirati s dodatnih pet posto dionica

U poslovnicama RBA i Fine, ovlaštenima za upis Ininih dionica, građani u minuti obave 12 transakcija, što znači da u tijeku radnog dana čak 6000 građana daje svoje ponude na 38.000 kuna vrijednosti dionica, prenio je Večernji list. Procjenjuje se da je u protekla dva dana već 15.000 građana upisalo dionice. Obzirom da rok za upis dionica traje do 23. studenoga, sve dionice iz javne ponude moglo bi uzeti stanovništvo pa izgleda da ni 15 posto dionica neće biti dovoljno, te će Vlada intervenirati s dodatnih pet posto dionica. Upućeni izvori kažu da će Vlada radije staviti dodatnu količinu dionica u ponudu nego rezati dopušteni maksimum od 38.000 kuna.

S druge strane, cijela industrija investicijskih fondova s oko 13,5 milijardi kuna imovine ostat će bez dionica Ine što bi na burzi moglo dovesti do nepredviđenih scenarija. Tako bi se veliki fondovi mogli povući s kupnje za jedno vrijeme dok mali ulagači ne izgube živce, a u svakom slučaju neće se već prvih dana upustiti u agresivnu kupnju. Nikome od velikih kupaca koji jedini mogu utjecati na cijenu dionice neće biti u interesu da dionica brzo uhvati zamah. Moguće je da se dionicom jedno vrijeme neće ni trgovati. Fondovi, banke, MOL, htjet će imati dionice Ine, a one se nalaze samo u rukama građanstva.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga dobila je niz anonimnih prijava da pojedine osobe prikupljaju punomoći za kupnju dionica pa je izdala priopćenje u kojem upozorava na mogućnost zlouporabe punomoći od neovlaštenih osoba te pozvala Raiffeissen banku i FINA-u da joj prijave osobe koje prilikom upisa dionica Ine imaju više od jedne punomoći. U priopćenju za javnost se navodi da postoji mogućnost zlouporabe korištenja instituta punomoći prilikom podnošenja ponuda za kupnju dionica Ine, a u svrhu stjecanja imovinske koristi za opunomoćenika. HANFA napominje da će se svaki utvrđeni slučaj takve zlouporabe punomoći sankcionirati sukladno zakonskim propisima.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika