16.11.2006. / 09:41

Autor: Marin Medić

SABOR: SLUČAJ GLAVAŠ

Šeks ušutkao Vesnu Škare-Ožbolt

Vladimir šeks je izjavio da Vesnu Škare-Ožbolt neće izbaciti iz sabora jer "je dama."

Hrvatski je sabor nakon četiri sata završio raspravu o odlukama Mandatno-imunitetnog povjerensta da se Branimiru Glavašu ukine zastupnički imunitet i odobri njegovo pritvaranje zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civila u Osijeku 1991. Predsjednik Sabora Vladimir Šeks prekinuo je sjednicu s obrazloženjem da će se o odlukama MIP-a glasovati naknadno, najvjerojatnije u petak.

Šeks je rekao da je HDZ odluku o tome da ne podupre Glavaševo pritvaranje zbog težine kaznenog djela donio zbog neujednačene sudske prakse u postupcima koji se na sudovima vode protiv optuženih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Izjavio je da je HDZ došao do saznanja da se na osječkom Županijskom sudu vode postupci protiv osam optuženika (šest pripadnika srpske paravojske te dvojica pripadnika hrvatskih vojnih formacija), a svi se brane sa slobode. Dio njih, rekao je, optužen je i na sudske rasprave dolaze iz svojih domova, a dio je nepravomoćno osuđen za ratni zločin protiv civila, i na slobodi čekaju drugostupanjski postupak po žalbi tužiteljstva na visinu presude. "Vidljivo je da se u pritvoru ne nalaze oni koji su optuženi i nepravomoćno osuđeni, a kod Branimira Glavaša postupak je tek u fazi istrage, što je manji stupanj osnove za počinjenje kaznenog djela," istaknuo je Šeks.

Treba, dodaje, uzeti uzeti u obzir i ustavnu odredbu da je svatko nedužan dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne utvrdi krivnja. "Želimo da se u zakonitom postupku i uz zaštitu proceduralnih jamstava prema svima jednako postupka. Apeliramo na sudove da ujednače svoju praksu", rekao je Šeks.

Najavio je da Klub zastupnika HDZ-a neće poduprijeti ni odluku MIP-a da se Glavaša pritvori na zahtjev osječkog tužiteljstva, u tzv. slučaju "selotejp" (ubojstva srpskih civila na Dravi 1991.), ali će poduprijeti pokretanje istrage protiv Glavaša u tom predmetu.

Rasprava je u nekoliko navrata dolazila do granice jer su se zastupnici vrijeđali, a bilo je i skidanja cipela i udaranja njima po zastupničkim klupama. Oporbeni klubovi zamjerili su Šeksu dvostruke kriterije u izricanju opomena i oduzimanju riječi jer nije reagirao na istup Ive Lončara koji je vrijeđao SDSS-ovce, a Vesni Škare-Ožbolt (DC) oduzeo je riječ i na samo spominjanje njegove uloge predsjednika osječkoga Kriznog štaba u vrijeme kad je počinjen zločin u tom gradu, te je odbio bilo kakav razgovor o toj temi uz napomenu da je neće izbaciti uz pomoć redara samo jer „je dama“.

Vezane vijesti

Šeks: Slavonija mi nije okrenula leđa

Šeks: Slavonija mi nije okrenula leđa

Vladimir Šeks rekao je danas da se kandidirao za potpredsjednika stranke te je negirao da mu je Slavonija "okrenula leđa". "Nije meni Slavonija… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika